Yazidier: IS holder fortsat 1000 kvinder i fangenskab

Nobelfredsprisvinder Nadia Murad var blandt de yazidi-kvinder, som blev bortført og solgt. Men IS holder fortsat mange sexslaver, siger yazidier.

Nobelprisvinderen Nadia Murad blev selv bortført, solgt og holdt som sexslave af IS. 1000 kvinder er fortsat i fangenskab, vurderer yazidi-aktivister. (Foto: MARK WILSON © Scanpix)

Den islamistiske gruppe Islamisk Stat holder fortsat omkring 1000 kvinder i fangenskab, siger yazidi-aktivister i Tyskland.

- Kvinderne bliver holdt som slaver og misbrugt, siger Irfan Ortac, som leder Tysklands centralråd for yazidier.

Yazidierne i det nordlige Irak blev angrebet af IS i sommeren 2014. Det selverklærede kalifat ville udrydde den etniske og religiøse minoritet.

Fredagens Nobelfredsprisvinder Nadia Murad var blandt de yazidi-kvinder som blev bortført, solgt og holdt som sexslave af IS.

– Nadia mere end fortjener denne pris. De seneste år har hun utrætteligt rejst og informeret folk om yazidier og andre IS-ofres skæbne, siger lederen af Tysklands Centralråd for yazidier.

Unge mennesker med drømme om en fremtid.

6800 yazidier blev kidnappet. Drenge blev sendt til rekrutteringsleire, piger i stort omfang til sexslaveri.

Omkring 150 kvinder fra Murads landsby blev sendt til Mosul. Her blev de udsat for grove overgreb, brændt med cigaretter, slået og brugt som sexslaver.

- Vi var flere hundrede studenter med drømme om et job og en fremtid. Men IS knuste vores drømme. 3500 kvinder og piger holdes fortsat som fanger, sagde Murad, da hun var i Norge i januar 2016.

Havde held til at flygte

Det lykkedes Murad at flygte fra IS i november 2014. Et år senere fortalte hun FN's Sikkerhedsråd sin historie.

Hun tryglede FN om at udslette IS. Hendes personlige mod fik medlemmerne til at bryde ud i spontane klapsalver, hvilket sker meget sjældent.

Ifølge The Independent græd FN's daværende generalsekretær, Ban Ki-moon, da han hørte hendes historie.

Nadia Murad deler årets fredspris med gynækologen Denis Mukwege, der er stifter og leder af Patzi-hospitalet i landsbyen Bukavu i DRCongo.

Han har siden 1999 behandlet mere end 85.000 kvinder, der har været udsat for seksuel vold.

/ritzau/dpa