Yemen sætter grum 'rekord' i januar efter syv års krig

Krisen i Yemen kaldes verdens værste humanitære katastrofe.

(Foto: Khaled Abdullah © Scanpix Denmark)

2022 starter med en nedslående rekord i det dybt fattige og krigshærgede land Yemen.

– Januar vil med næsten fuldstændig sikkerhed blive en måned, der slår rekord for civile ofre i Yemen.

Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra to af FN's udsendinge i det mellemøstlige land Yemen.

Landet har været i borgerkrig siden 2015, og det har ramt civilbefolkningen hårdt. Millioner har ikke adgang til mad, vand, lægehjælp og skolegang.

377.000 ofre i krigen

Situationen bliver kaldt "verdens værste humanitære krise" af blandt andet FN og Dansk Røde Kors.

– Det er den største humanitære krise noget sted i verden, med de mest omsiggribende humanitære behov, siger Charlotte Kjørup, der er regional chef for Dansk Røde Kors i Mellemøsten og Nordafrika.

– Man regner med at 13 millioner af befolkningen går sultne i seng, mens 21 millioner er afhængige af humanitær hjælp.

Yemenitternes pressede levevilkår koster mange liv. Både indirekte ved at folk dør af for eksempel sult eller sygdom. Men også direkte ved at civile bliver dræbt af angreb fra de krigsførende parter.

I en rapport fra FN's Udviklingsprogram fra november forventes det, at den syv-årige krig vil have kostet 377.000 mennesker livet ved slutningen af 2021. Det skriver AFP.

Katastrofen går også hårdt ud over børnene i det mellemøstlige land.

I 2021 har et yemenitisk barn under fem år mistet livet hvert niende minut som følge af konflikten. Det fremgår også af FN-rapporten.

FN fordømmer dødeligt fængselsangreb

Det rekordhøje antal civile ofre i netop januar måned kan kædes sammen med et dødeligt angreb i byen Saada i sidste uge.

Her blev et fængsel ramt af et luftangreb, som ifølge FN skulle have kostet 91 mennesker livet og såret 226. FN's to udsendinge i Yemen kalder det "den værste hændelse med civile ofre i Yemen i tre år".

FN har fordømt angrebet og anklaget den saudisk-ledede koalition for at stå bag, men koalitionen nægter sig skyldig.

Angrebet er dog ikke en usædvanlig begivenhed i landet, lyder det fra lederen af Læger Uden Grænsers Yemen-mission, Elisabeth Bitjelaar:

– Selvfølgelig var det helt uacceptabelt, det der skete ved fængslet i sidste uge. Men det er vigtigt at indse, at det her er foregået de sidste syv år. Der har været luftangreb og missilangreb fra begge angribende parter, og de har ramt og dræbt civile, fortæller Bitjelaar.

Det samme budskab har Charlotte Kjørup fra Dansk Røde Kors:

– Det er en uhyggelig hændelse, som vidner om, hvordan nogle af de allermest sårbare skæbner bliver ramt i den her konflikt. Men det er desværre ikke noget enkeltstående tilfælde i Yemen. Det sker regelmæssigt, siger hun.

Et offer for angrebet i fængslet i Saada bæres af pårørende til en begravelsesplads. Saada, Yemen, 25. januar 2022. (Foto: NAIF RAHMA © Ritzau Scanpix)

Krisen har ikke verdens interesse

På trods af at den humanitære katastrofe i Yemen kaldes for "verdens værste", så oplever Dansk Røde Kors ikke, at opmærksomheden fra verdenssamfundet er tilsvarende stor.

– Det er den største humanitære krise i verden i dag, og det er samtidig en af dem, der bliver talt mindst om. Der er ikke det fornødne fokus på, hvor mange civile mennesker, der rent faktisk bliver dræbt i Yemen og er uden stand til at brødføde sig selv, lyder det fra Charlotte Kjørup.

Røde Kors yder bistand i Yemen ved at sikre adgang til sundhedsydelser, psykosocial støtte og adgang til vand, men finder det også "absolut afgørende" at oplyse og skabe opmærksomhed om den manglende beskyttelse af civilbefolkningen.

For nødhjælp i sig selv er ikke nok til at vende situationen, mener nødhjælpsorganisationen.

– Den eneste måde den her konflikt kan blive nedtrappet på, er via en politisk løsning. Det er vigtigt, det vi gør som Dansk Røde Kors, og det som mange andre organisationer i Yemen gør. Men humanitære løsninger rækker ikke ret langt i et land, der har så store behov, som Yemen har, siger Kjørup.

Yemenitiske børn i en midlertidig lejr for mennesker, der er flygtet fra kampene mellem houthi-oprørere og den saudi-ledede koalition. Hodeida, Yemen, 28. januar 2022. (Foto: KHALED ZIAD © Ritzau Scanpix)

Samtidig lyder bønnen fra Læger Uden Grænser, at de to parter i krigen tager mere ansvar over for civilbefolkningen.

– Vi finder det vigtigt, at de krigsførende parter sikrer sig, at internationale humanitære love bliver overholdt, så konsekvenserne for de civile bliver så begrænsede som muligt, siger Elisabeth Bitjelaar, som håber at yemenitterne går en bedre fremtid i møde:

– Jeg er ikke sikker på, om Yemen bliver et bedre sted at bo de kommende år. Men jeg håber det.

For fire år siden besøgte DR's Mellemøstkorrespondent, Puk Damsgård, Yemen, som også dengang var i dyb krise. Læs hendes reportage her.