You're fired: Trump har nu udskiftet 21 topfolk

Præsidenten fortsætter - senest med Bolton - med at sige farvel til centrale medarbejdere.

I tv-programmet The Apprentice blev Donald Trump kendt for sætningen "You're fired". Det er en glose, han også har haft rig mulighed for at bruge som præsident.

I aftes annoncerede præsident Donald Trump, at han havde fyret sin nationale sikkerhedsrådgiver, John Bolton.

Om der reelt var tale om en fyring, eller om Bolton selv sagde stop, afhænger af, hvem af de to man spørger.

John Bolton var præsidentens tredje nationale sikkerhedsrådgiver, og med sine 17 måneder på posten var han den længst siddende af de tre.

I USA er man i den grad vant til, at Trump fyrer. Og at der er dem, som jubler, og dem, der ryster på hovedet, når den 73-årige præsident igen mister tålmodigheden.

- Det er fantastisk nyt for USA. Særligt for de mange unge mennesker, der ville have mistet livet i ligegyldige krige, hvis Bolton havde fortsat, lyder vurderingen fra Fox-kommentatoren Tucker Carlson.

Omvendt lyder vurderingen fra New York Times, at fyringen næppe vil gøre en stor forskel, da præsident Trumps "iltre, utålmodige, krisedrevne tilgang ofte har givet bagslag, uanset hvem der har rådgivet ham".

John Bolton sad på sin post i 17 måneder. Tidligere har han også rådgivet præsident George W. Bush. (Foto: Nicholas KAMM © Scanpix)

Med farvellet til Bolton har præsident Trump nu sagt farvel til 21 topfolk samt en række andre medarbejdere i løbet af sine knap tre år ved magten.

Her har præsidenten blandt andet udskiftet sin justitsminister, sin udenrigsminister og sin forsvarsminister.

Svingdørspolitik

Flere internationale medier har lavet oversigter med de dusinsvis af medarbejdere fra Trump-lejren, der enten er blevet fyret eller selv har valgt at forlade Det Hvide Hus.

Ved præsidentens fyring af den amerikanske minister for national sikkerhed, Kirstjen Nielsen, i april opgjorde The Guardian exittet som det 17. fra højtstående medlemmer af Trump-administrationen. Siden har fire topfolk fulgt trop.

Men da der ikke er en fast definition af begrebet topfolk, er der tale om en subjektiv vurdering af, hvem af præsidentens mange medarbejdere, som hører til i denne kategori.

BBC har lavet en liste over fyringerne og opsigelserne på Trump-holdet, som indeholder 35 navne, mens Washington Post når op på 60.

Herunder Randolph Alles, chefen for Secret Service, der forlod sin post i april, samt Sarah Sanders, præsidentens pressesekretær, som forlod det Hvide Hus i juni.

I denne oversigt finder du et udpluk af præsident Trumps nu tidligere medarbejdere.

Listen over udskiftninger i Det Hvide Hus er lang.
Facebook
Twitter