Youtubes nye kurs: Udelukker ekstremister for at sprede falske videoer

Højreekstreme aktivister beskylder Google for at bedrive politik, når deres videoer bliver fjernet.

Mike Cernovich er en af de højrefløjsaktivister, der er blevet straffet af Youtube. (Foto: Andrew Kelly © Scanpix)

Sidste år opprioriterede Facebook kampen mod fake news i kølvandet på erfaringerne fra det amerikanske præsidentvalg.

I december fulgte videotjenesten Youtube efter og meldte ud, at man opruster antallet af ansatte, som skal fjerne videoer med usandt eller ekstremistisk indhold.

I den forgangne uge har en række højrefløjs-aktivister og konspirationsteoretikere mærket Youtubes nye og strammere kurs. Det skriver New York Times.

Det sker i kølvandet på skoleskyderiet i Florida, som udløste en bølge af misinformation, der fik stor udbredelse på Youtube.

Eksempelvis var den højest placerede video på listen over videoer, der trendede, et klip, hvor det blev hævdet, at David Hogg, en af eleverne på den skole, der blev ramt, og som stod frem og kritiserede våbenlovgivningen, i virkeligheden var en betalt skuespiller.

Netop den video og andre med lignende absurde budskaber har udløst en voldsom kritik af Youtube.

Tildelt 'strikes' og fået fjernet videoer

Efterfølgende har en række kendte aktører i USA's højreekstreme miljø oplyst, at Youtube har tildelt dem advarsler, såkaldte 'strikes', og fjernet deres videoer. Hvis en Youtube-kanal får tre strikes på en måned, lukker Youtube kanalen ned.

Youtubes regler forbyder "videoer med nøgenhed eller seksuelt indhold, voldeligt og udpenslet indhold, skadeligt eller farligt indhold, hadefuldt indhold, trusler, spam, vildledende tags eller indholdsbeskrivelse samt svindel."

Højrefløjsbloggeren og konspirationsteoretikeren Mike Cernovich, der også er studievært hos konspirationsmediet Infowars, har en Youtube-kanal med mere end 66.000 følgere. Han sagde onsdag, at han havde fået en 'strike', men lørdag oplyste Cernovich, at den var blevet fjernet, og at den forbudte video igen var tilgængelig.

Afviser politiske motiver

Infowars, der blandt andet har gjort sig bemærket med en langvarig hetz mod Hillary Clinton, har også en egen Youtube-kanal med mere end 2,2 millioner følgere. I tirsdags oplyste Infowars, at man var blevet tildelt to strikes, men senere tilføjede man, at den anden strike var blevet fjernet.

Ifølge andre medier som The Outline og Breitbart er flere højreorienterede youtubekanaler enten blevet tildelt 'strikes' eller ligefrem blevet lukket ned. Blandt dem er den voldelige nynazistiske gruppe Atomwaffen og youtuberen Carl Benjamin, bedre kendt under brugernavnet Sargon of Akkad.

Youtube afviser, at der er politiske motiver til at uddele 'strikes' eller lukke brugere ned. I stedet hævder man, at man kun har straffet eller lukket de Youtube-kanaler, der har forbrudt sig groft mod reglerne, og at det er sket over hele det politiske spektrum.

Som man kunne forvente har de højrefløjs-aktivister, der er blevet ramt, udnævnt Google, som ejer Youtube, til at være den store venstreorienterede skurk. Ifølge Carl Benjamin viser sanktionerne, hvordan Google er "fyldt med venstreorienteret ideologi, som har nået et radikalt niveau".

I gang med at hyre 10.000 nye moderatorer

Youtube har i en udtalelse forklaret, at man er gang med at hyre 10.000 nye ansatte, som skal holde øje med det indhold, som brugerne lægger op, og at der kan ske fejl i forbindelse med, at de nye moderatorer er begyndt deres arbejde.

Zack Exley, der tidligere stod i spidsen for Bernie Sanders' kampagne, og som i dag er en del af bevægelsen 'Justice Democrats', som forsøger at genopbygge det demokratiske parti indefra, peger på, at forbuddene rettet mod deres Youtube-kanaler i virkeligheden kan være med til styrke kræfterne på den ekstreme højrefløj.

- Det ekstreme højre elsker at blive censureret. De bliver helte og indsamler tonsvis af penge, hver gang Youtube fjerner deres videoer eller deres muligheder for at tjene penge på dem, advarer Zack Exley ifølge New York Times.

Hvorfor fik de lov til at være der?

Jonathan Albright er research-direktør på Tow Center for Digital Journalism og ekspert i, hvordan misinformation spredes på sociale medier. Han mener, at Youtube længe har været for halvhjertede i den måde, som man har håndhævet sine retningslinjer.

- Hvis disse konti pludselig bliver fjernet, fordi folk er vrede og nyhedsmedierne begynder at grave i det, hvorfor har kontiene så overhovedet fået lov til at være der?

Albright mener dog, at det er en god ide at ansætte flere folk til at moderere videoer, selvom det kan virke som en ret uoverskuelig opgave både på grund af mængden af videoer, og fordi det kan være svært at navigere i klip, der ikke nødvendigvis er åbenlyst falske.

FacebookTwitter