Zelenskyj: 106 krigsfanger er løsladt fra Bakhmut

Wagner-gruppen var impliceret i fangeudvekslingen, lyder det fra Rusland.

106 krigsfanger, der blev taget til fange i Bakhmut, er kommet hjem til deres familier, siger Zelenskyj. (Foto: © carl Court, Associated Press)

Det er gennem en fangeudveksling lykkes ukrainske myndigheder at sikre løsladelsen af i alt 106 krigsfanger fra den østukrainske by Bakhmut.

Sådan lød det fra Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, i en tale i aftes.

- Mange af dem havde vi ingen informationer om. Men vi fandt dem. Vi bragte dem hjem igen. Otte officerer, 98 soldater og sergenter, sagde Zelenskyj.

Soldaterne blev fanget under kampe i Bakhmut, der de seneste mange måneder har dannet ramme om nogle af krigens længste og mest blodige slag.

Andriy Yermak, der er stabschef for den ukrainske præsident, kalder krigsfangerne for helte af Ukraine og siger, at mange af krigsfangerne indtil deres løsladelse blev betragtet som "forsvundne".

- Deres pårørende har gennemgået en svær tid, siger han ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Bakhmut i det østlige Ukraine er voldsomt medtaget efter flere måneder med intense kampe. Byen er blevet kaldt "Putins kødhakker" på grund af de mange ofre. (Foto: © STRINGER, Ritzau Scanpix)

Wagner-gruppen

I går meddelte lederen af den russiske lejehær Wagner-gruppen, Jevgenij Prigozjin, at hans tropper var begyndt at trække sig ud af Bakhmut.

Meldingen kom få dage efter, at Prigozjin sagde, at hans tropper havde erobret hele byen. Det blev hurtigt afvist af Ukraine, der fastholdte, at der forsat var kampe i Bakhmut.

Ruslands menneskerettighedskommissær, Tatyana Moskalkova, bekræfter ifølge Reuters, at Wagner-gruppen var impliceret i fangeudvekslingen med Ukraine, men gav ingen yderligere detaljer.

Det er også uklart, hvor mange krigsfanger Rusland har fået i bytte for de 106 ukrainere.

I sin aftentale takkede Zelenskyj alle dem, der har været med til at sikre løsladelsen af deres tropper. Han sendte også en klar besked til de ukrainere, der stadig kæmper langs fronten.

- Alle, der var med til at forberede udvekslingen, er fantastiske. Bare fantastiske. Alle ved fronten skal huske, at jo flere russiske fanger, vi tager, jo flere af vores folk vil komme tilbage, sagde Zelenskyj.