Zelenskyj åbner ny flanke i krigen - overvejer at give Rusland et nyt navn

Et borgerforslag om at skifte ’Rusland’ ud med ’Moskovien’ er landet på præsidentens skrivebord.

Ukrainerne drømmer om at ændre Ruslands navn til Moskovien. Nu er et borgerforslag gået videre til Præsident Zelenskyj. (© (DR Grafik/Søren Winther Nørbæk))

25.000 ukrainere har skrevet under på, at de gerne vil have navnet ’Rusland’ officielt ændret til ’Moskovien’. Og det er nok til, at borgerforslaget er landet på Præsident Zelenskyjs skrivebord.

Og han er nu parat til at kigge videre på idéen.

- Det spørgsmål, der rejses, kræver omhyggelig undersøgelse. Både med hensyn til den historiske og kulturelle kontekst og i lyset af mulige internationale juridiske konsekvenser, skriver præsident Volodymyr Zelenskyj på sin officielle hjemmeside.

Så nu har han sendt sagen videre til landets premierminister.

I Ukraine kan man oprette og underskrive borgerforslag online, lidt ligesom vi kan i Danmark. Det kræver 25.000 underskrifter at få præsidenten til at kigge på det. Her er forslaget fra præsidentkontorets hjemmeside. (© Præsidentens Kontor - www.president.gov.ua)

’Svagt nedsættende’

Forslaget er et forsøg på at skubbe til den russiske selvopfattelse. Og det er et værktøj, som Ukraine bruger aktivt, mener Niels Bo Poulsen. Han er militærhistoriker og leder af Institut for Strategi og Krigsstudier på Forsvarsakademiet.

- Det her er endnu et bokseslag i den strid, der foregår bag slagmarken, siger han.

Navnet Moskovien er nemlig ikke helt neutralt. Det er et navn, der stammer fra en tid, hvor Rusland ikke havde særlig stor betydning i verden.

- Det har en svagt nedsættende klang. En odør af, at det er en lidt despotisk, middelalderlig stat, siger Niels Bo Poulsen.

Til gengæld var perioden, omkring 1200-1600, et højdepunkt for Ukraines hovedstad Kyiv.

Et landkort i et gammelt tysk opslagsværk fra 1596 viser Moskovien. I perioden mellem 1200 og 1600 var Rusland ikke særlig indflydelsesrig, mens Kyiv spillede en stor rolle i Europa. (© Wikicommons)

- På det tidspunkt, hvor man kalder Rusland for Moskovien, er Kyiv en stor og meget vigtig by. Både økonomisk, religiøst og læringsmæssigt, siger Niels Bo Poulsen.

Samtidig var Kyiv orienteret mod Vesten og Centraleuropa. Og, måske vigtigst af alt, så var byen stort set afskåret fra Moskovien.

’Et forsøg på at gøre Ukraine anti-russisk’

Og lige netop derfor har flere russiske topfolk været ude og kalde planen om at ændre Ruslands navn for en provokation.

Dmitrij Medvedev, der er næstformand for Ruslands sikkerhedsråd, lægger ikke fingre imellem.

- Den øverste nazist i Kyiv har bedt om at få udarbejdet et svar på spørgsmålet om at omdøbe Rusland til Moskovien, skriver han på beskedmediet Telegram.

Også parlamentsmedlem Leonid Slutskij delte sin mening.

- Storrusland var og vil forblive Storrusland, uanset Zelenskyjs narkofantasier.

Den officielle talsmand for det russiske udenrigsministerium, Maria Zakharova, kalder forslaget for “endnu et bevis på forsøget på at gøre Ukraine anti-russisk”.

"Volodymyr Zelenskyj bad premierministeren om at se på omdøbningen af Rusland til Moskovien. Ham, der sidder i en bunker, beviser vores sag hver dag. Her er endnu et bevis på forsøget på at gøre Ukraine anti-russisk". Det skriver Maria Zakharova, der er talsmand for det russiske udenrigsministerium. (© Maria Zakharova - Telegram)

Ukrainerne giver igen

Og det synspunkt kan hun måske have ret i.

For i følge militæranalytiker Niels Bo Poulsen er der et klart element af hævn fra ukrainernes side.

- Den her strid handler også om, at russerne bruger alle mulige grimme betegnelser om ukrainerne. De taler dem i retningen af at være en form for nynazistisk sammenrend.

Rusland betegner ofte Zelenskyj og ukrainerne som nazister. Det kan man for eksempel se i de russiske kommentarer ovenfor.

- Og der giver ukrainerne lidt igen her, siger Niels Bo Poulsen.