Der blev sagt skål og tak mange gange, da Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, tidligere i dag talte uden for Christiansborg.
I to dage har han været på danmarksturné for blandt andet at inspicere de F-16-fly, som Danmark vil donere 19 af til det krigshærgede land.
Men selvom Ukraine længe har bedt om vestlige fly, så venter der dem nu en hård opgave, inden flyene kan gøre gavn.
To militæreksperter svarer på, hvordan flyene kan hjælpe ukrainerne, om det overhovedet er nok, og hvilke udfordringer donationen giver dem.
De to er Peter Viggo Jakobsen, lektor ved Forsvarsakademiet, og den uafhængige militæranalytiker Hans Peter Michaelsen, der har 30 års erfaring i det danske flyvevåben.
Hvad kan ukrainerne bruge de danske F-16-fly til?
De 19 danske F-16-fly bliver sendt til Ukraine ad flere omgange.
De første seks fly bliver sendt afsted omkring nytår. I 2024 bliver yderligere otte fly sendt, mens de sidste fem kommer til Ukraine i 2025.
F-16-flyene kan løse en lang række opgaver, når de lander på ukrainsk jord. Det vurderer Hans Peter Michaelsen.
- Hvis du har de rigtige våben, så er F-16-flyene såkaldte multirolle-fly, der kan rigtig mange ting, siger han.
Hans Peter Michaelsen forklarer, at flyene kan anvendes defensivt af ukrainerne til luftforsvar, når der skal passes på eksempelvis byer og offensivt til at slå hul i et bestemt sted i russernes forsvar.
Vurderingen af F-16-flyenes offensive og defensive muligheder er Peter Viggo Jakobsen enig i.
- De kan bruges til at bekæmpe fly. De kan også bruges til at bekæmpe mål langs fronten. Med de rette missiler kan man tilmed ramme mål langt væk. Vi har set Danmark bruge F-16-fly til en bred vifte af internationale missioner, siger han.
Kan gamle F-16-fly overhovedet bruges til noget?
Fra efteråret i år og frem mod udgangen af 2025 bliver alle danske F-16-fly skiftet ud med den mere moderne F-35-model.
Men selvom F-16-flyene nærmer sig pensionsalderen i Danmark, så kan de sagtens gøre gavn i Ukraine, mener Peter Viggo Jakobsen.
- Flyene er klart bedre end de gamle sovjetiske fly, som ukrainerne har i forvejen. De får kampfly, der er mere kapable, men de får ikke kampfly, der er lige så kapable, som F-35-flyene er, siger han.
Hans Peter Michaelsen vurderer heller ikke, at de fly, der nu doneres af Danmark og Holland, kan betegnes som "en gamechanger" for krigen.
Men donationen gør, at ukrainerne på sigt vil få langt flere muligheder for at få adgang til vigtige våbenpakker fra Vesten, forklarer han.
- Fordelen er, at F-16-fly bliver anvendt i rigtig mange Nato-lande, og at der derfor er en meget stor og omfattende våbenpakke til dem. De går fra russiskbyggede fly, hvor de ikke kan få reservedele, og over til vestlige fly, hvor rigtig mange lande kan hjælpe ukrainerne med våben, uddannelse og vedligeholdelse, siger han.
Hvornår kan flyene bruges i kamp?
Det vides ikke med sikkerhed, hvornår de danske fly vil være i Ukraine, men planen er, at de første sendes derned omkring årsskiftet.
Peter Viggo Jakobsen siger, det vil være dumt at sende flyene til Ukraine, før man er sikker på, at de kan anvendes af ukrainerne.
- Lige så snart flyene står i Ukraine, så kan russerne skyde på dem, siger han.
Hans Peter Michaelsen vurderer, at Ukraines naboland Rumænien vil spille en rolle i at få flyene til Ukraine, da ukrainske piloter skal undervises i at bruge hollandske F-16-fly der.
- Så jeg gætter på, at nogle af flyene rykkes til Rumænien, hvor ukrainske piloter og teknikere kan få undervisning på en base der, så ukrainerne kan få klargjort deres baser, siger han.
Hvilken betydning kan flyene få for krigens udfald?
Danmark og Holland donerer som de første lande F-16-fly til Ukraine i deres krig mod Rusland.
Det danske bidrag er ifølge Peter Viggo Jakobsen i sig selv "ligegyldigt", men ukrainernes begejstring for donationen skal ses i en større sammenhæng.
- Ukrainerne håber på, at det her bliver starten på en lang række flydonationer. Man håber på, at de danske og hollandske donationer baner vejen for, at flere fly sendes i deres retning, siger han.
Peter Viggo Jakobsen henviser til tidligere eksperters udtalelser om, at 200-300 fly er nødvendige, hvis donationerne skal få en reel betydning i krigen.
- Når man ser på, hvor meget materiel Ukraine mister i deres land som følge af krigen, så er der sandsynligvis en hel del fly, der vil blive skudt ned undervejs. Derfor skal man bruge mange fly og piloter, siger han.
Hans Peter Michaelsen fortæller, at F-16-flyene er vigtige for ukrainerne, fordi det ukrainske luftvåben er ved at blive slidt ned, som giver russerne en fordel.
Samtidig vurderer han, at donationerne kan få en psykologisk effekt hos det ukrainske militær.
- Donationen kan give noget til ukrainernes kampgejst, siger Hans Peter Michaelsen.
Hvad kan gå galt?
At udskifte et lands beholdning af fly kan være en ret tung opgave, forklarer Hans Peter Michaelsen.
Men at skifte fra gamle sovjetiske fly til vestlige fly er endnu mere kompliceret. Og det bliver på ingen måde nemmere, når man samtidig står midt i en krig, siger Hans Peter Michaelsen.
- Det er ikke noget, man lige gør på en formiddag. Transformationen kan være kompleks – og særligt når man er i krig.
- Der kan være udfordringer, hvis ukrainerne ikke har teknikere nok, så de ikke er i stand til at vedligeholde flyene, og hvis teknikerne ikke er gode til engelsk, så har de sværere ved at forstå manualerne og gøre flyene sikre, siger han.
Desuden kan russerne spolere transformationen, vurderer Hans Peter Michaelsen.
- Det, jeg frygter, er, at russerne lykkes med at skyde missiler ned over de nye, fine F-16-fly, når de ankommer til Ukraine. Det vil være en kæmpe sejr for russerne. Så der er altså stadig mange ting, der kan gå galt. Så det er ikke bare en walk in the park for ukrainerne, siger Hans Peter Michaelsen.
Vil andre lande donere F-16-fly til Ukraine?
Peter Viggo Jakobsen forventer helt afgjort, at flere lande vil følge Danmark og Holland ved at sende F-16-fly til Ukraine i fremtiden.
Han peger på Norge og Belgien som sandsynlige donatorer.
- De to lande står ligesom flere andre F-16-nationer over for udskiftningen af deres kampfly fra F-16 til F-35.
- Så de lande ville i udgangspunktet kunne gøre det samme som Danmark. Altså donere de F-16 fly til Ukraine, som de alligevel ikke længere skal bruge, siger han.
Nedenfor kan du få et visuelt overblik over det danske våbenbidrag til Ukraine. Listen er ikke udtømmende.