Zelenskyj klar til modoffensiv: 'Folk venter på noget, der kan forandre deres liv'

Præsident Zelenskyj siger, at man er klar til den længe ventede modoffensiv. Det skaber forventninger i befolkningen, siger DR’s korrespondent.

I månedsvis har der været intensive kampe omkring byen Bakhmut i det østlige Ukraine. (Foto: © Efrem Lukatsky, Associated Press)

Ukraine er klar til at gå i den længe ventede modoffensiv, som skal generobre de russiskbesatte territorier i landet. Det siger præsident, Volodymyr Zelenskyj, i et interview med den amerikanske avis Wall Street Journal.

- Vi tror stærkt på, at vi vil lykkes. Jeg ved ikke, hvor lang tid det vil tage. For at være ærlig kan det gå en række forskellige veje, helt forskellige. Men vi kommer til at gøre det, og vi er klar, siger Zelenskyj.

Præsident Volodymyr Zelenskyj siger til avisen Wall Street Journal, at Ukraine nu er klar til den længe ventede modoffensiv. (Foto: © Vadim Ghirda, Associated Press)

Beskeden om at en modoffensiv er på vej, har man efterhånden hørt i nogle måneder. Meldingen skal da også mest ses som en besked til omverdenen, fortæller DR’s Europa-korrespondent, Anna Gaarslev, der befinder sig i Kyiv.

- Den her melding fortæller os mere end noget andet, at Ukraine er under et enormt pres for at levere resultater, der kan ses og høres på slagmarken. Det skal helst ske rigtig snart. Zelenskyj siger dybest set: ”Venner, vi er på sagen.”

- Det er en melding, vi med variationer har hørt fra en lang række ukrainske topfolk før ham. At Ukraine har gang i en modoffensiv og forbereder en eller anden form for offensiv er ikke just overraskende, og hvis vi ser på substansen, er vi ikke klogere i dag, end vi var i går. Det her er mere end noget andet et signal til omverdenen, siger Anna Gaarslev.

Forventer succesfuld operation

Hvornår end den ukrainske modoffensiv reelt går i gang, så er forventningen, at den kan sætte skub i tingene.

Det er analysen fra blandt andre USA’s general David Petraeus, der ledede den vestlige koalition i Irak-krigen og også har været chef for CIA.

70-årige David Petraeus har en fortid som chef for CIA og som general i den amerikanske hær. (Foto: © Lukas Coch, Ritzau Scanpix)

I et interview med britiske BBC understreger han, at han forventer helstøbt offensiv med et bredt katalog af våben og operative indsatser.

- Jeg tror, at modoffensiven kommer til at være meget imponerende, siger David Petraeus til BBC.

- Det er min opfattelse, at de vil udføre en succesfuld operation med kombinerede våben, hvor ingeniørtropper fjerner forhindringer og rydder miner; kampvogne følger efter beskyttet af infanteri; luftforsvar holder russiske kampfly stangen; elektronisk krigsførelse jammer radionetværk; derefter kommer forsyninger, mens artilleri og morterer skyder foran dem, siger han.

Utålmodighed i Ukraine

I Kyiv og Ukraine er der en begyndende utålmodighed i befolkningen efter modoffensiven, eller hvad der nu kan hjælpe med at normalisere livet i det krigshærgede land.

- Mest af alt venter folk her i landet på et eller andet, der kan forandre deres liv og rive dem ud af det dødvande, de befinder sig i, fortæller Anna Gaarslev.

- De hører jo også meldinger fra deres egne topfolk, og dét, kombineret med de operationer vi har set på russisk territorium på det seneste, og den store mængde af vestlige våben, der efterhånden befinder sig her i landet, ja det skaber en helt naturlig forventning om, at der snart bør komme skred i sagerne.

Blive klogere på krigen i Ukraine i vores ugentlige program 'Krigens døgn', som du finder på DRTV.

Krigens døgn