(Foto: © Ukrainian Presidential Press Ser)

Zelenskyj mødes med en perlerække af statsledere: Skal overbevise om, at hans fortælling er den rigtige

Ifølge DR's internationale korrespondent handler det for præsidenten både om at skaffe flere våben, men også ny støtte.

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, ankom i formiddag til Hiroshima til G7-topmøde, hvor han skal holde en-til-en-møder med en perlerække af prominente statsledere.

Til et topmøde, der både samler de traditionelle G7-lande i form af USA, Japan, Tyskland, Storbritannien, Frankrig, Italien og Canada samt repræsententer fra EU.

Men også andre betydningsfulde nationer såsom Indien og Brasilien, der endnu ikke entydigt har valgt side i krigen.

- Man skal lægge mærke til, at han kommer med en politisk sejr, siger DR's internationale korrespondent Steffen Gram og henviser til gårsdagens udmelding om nye sanktioner mod Rusland og dagens melding om, at der kan leveres F16-kampfly til det krigshærgede land.

- Det, han nu skal forsøge til møderne, er, at han skal få endnu flere våben fra G7-landene, men også forsøge at overtale lande som Indien og Brasilien om, at hans fortælling om Ukraine er den rigtige, og at det er den, de bør støtte.

Se de mange betydningsfulde møder fra dagen i billedeserien her.

 • Zelenskyj (den anden fra højre) overfor den tyske kansler, Olaf Scholz (anden fra venstre). På Twitter gentog den tyske kansler sin fulde støtte til Ukraine og præsident Zelenskyj beskrev efter mødet, at de havde drøftet præsidentens besøg til Tyskland, hvor Tyskland annoncerede, de ville donere landets hidtil største militære støtte på over 20 milliarder kroner til Ukraine. (Foto: © Ukrainian President Press Office, Copyright (c) 2023 Shutterstock. No use without permission.)
  1 / 6
 • Her ses Indiens premierminister, Narendra Modi (til højre), med Zelenskyj. Modi har efter mødet understreget Indiens vilje til at fortsætte humanitær hjælp til Ukraine og landets støtte til "dialog og diplomati". Indien holder sig tilbage med at tage stilling i konflikten, fordi landet holder sig alliancefri, fortæller Steffen Gram, der slår fast, at det ikke nødvendigvis betyder, at de sympatiserer med Rusland. (Foto: © Pool /Press Information, Represented by ZUMA Press)
  2 / 6
 • Formanden for Det Europæiske Råd, Charles Michel (til venstre) er repræsentant for EU til G7-topmødet. På Twitter har han som mange af de andre statsledere delt et billede fra sit møde med Ukraines præsident og udtrykt sin støtte til landet. (Foto: © Pool /Ukrainian Presidentia, Represented by ZUMA Press)
  3 / 6
 • Frankrigs præsident, Emmanuel Macron (til højre), mødtes også med Zelenskyj i dag. De mødtes også for omkring en uge siden, den 16. maj, hvor Frankrig allerede dengang meldte ud, at de ville sende armerede køretøjer og lette kampvogne til Ukraine i løbet af de kommende uger. I dag har Macron understreget sin støtte til Ukraine og understreget væsentligheden af, at den ukrainske præsident er til stede til topmødet. (Foto: © LUDOVIC MARIN, AFP or licensors)
  4 / 6
 • Den italienske premierminister, Giorgia Meloni (til højre), og den ukrainske præsident omfavner hinanden før deres møde. Den ukrainske præsident har siden forklaret, at de to blandt andet drøftede Italiens støtte til Ukraine og landets behov for at forbedre dets luftforsvar. De to statsledere mødtes for en uge siden i Rom, hvor det dog ikke endte med hverken nye våben eller pengedonationer til det krigshærgede land, som Italien ellers tidligere har givet. (Foto: © LUDOVIC MARIN)
  5 / 6
 • Zelenskyj (til højre) mødtes også med den britiske premierminister, Rishi Sunak (til venstre). De to statsledere mødtes så sent som for fem dage siden, hvor det blev annonceret, at Storbritannien ville donere hundredvis af luftforsvarsmissiler og langtrækkende angrebsdroner. Zelenskyj har i dag forklaret, at de to drøftede implementeringen af aftalerne, der blev indgået under forhandlingerne i Storbritannien og udviklingen af de bilaterale relationer mellem landene. (Foto: © Pool /Ukrainian Presidentia, Represented by ZUMA Press)
  6 / 6