Zelenskyj om generobringen af Kherson: 'I dag er en historisk dag'

Den strategisk vigtige by i det sydlige Ukraine har været besat af Rusland siden marts.

Folk i Ukraines hovedstad Kyiv fejrer, at man har tilbageerobret den strategisk vigtige by Kherson ved porten til sortehavet. Foto: REUTERS/Murad Sezer (Foto: © MURAD SEZER, Ritzau Scanpix)

Først måtte de russiske styrker opgive håbet om at erobre den ukrainske hovedstad Kyiv.

Dernæst røg kontrollen over Kharkiv i det nordøstlige Ukraine, og nu ser meget ud til, at byen Kherson er så godt som tilbage på ukrainske hænder.

I hvert fald hvis man spørger den ukrainske præsident, Volodomyr Zelenskyj.

- Vores. Kherson er vores. I dag er en historisk dag, skrev han i dag på beskedtjenesten Telegram.

Dagen igennem har videoer med ukrainske flag blafrende i byen floreret på sociale medier.

Blandt andet på Twitter, hvor en video angiveligt viser de blå og gule farver blive hejst ved en regionsbygning i Kherson.

Allerede i onsdags meddelte den russiske forsvarsminister, Sergej Sjojgu, at man havde beordret de russiske tropper til at trække sig tilbage fra Dnipro-flodens vestbred.

Beskeden kom som følge af ukrainske angreb på Kherson.

Mindst syv ukrainske broer er det seneste døgn blevet ødelagt. Fire af dem krydser Dniprofloden, der blandt andet løber langs Kherson by. Det viser nye satellitbilleder fra Maxar Technologies og andre fotos, skriver CNN.

I dag kom endnu en besked fra de russiske myndigheder: 30.000 russiske service-ansatte og soldater har trukket sig ud af byen.

5.000 stykker militært isenkræm og våben er også fjernet, lyder det. DR har ikke været i stand til at verificere oplysningerne.

Kherson bliver af flere kaldt strategisk vigtig, blandt andet fordi byen fungerer som indgang til den russiskbesatte Krimhalvø samt vigtige havne i Sortehavet.

Militæranalytiker: Skidt for den russiske krigsførelse

Claus Mathiesen, der er lektor ved forsvarsakademiet og tidligere forsvarsattaché i Ukraine, lægger ikke fingre imellem, når han skal beskrive situationen.

- Det er det tredjestørste russiske nederlag: De måtte opgive Kyiv, de måtte opgive Kharkiv, og nu måtte de så opgive Kherson. Så det ser skidt ud for den russiske krigsførelse, siger han.

Selvom ukrainerne nu har genindtaget Kherson, så venter der dem forsat en udfordrende opgave, vurderer forsvarsanalytikeren.

- Der er en bekymring for, at russerne har lagt miner ud, så de skal bevæge sig frem med stor bevågenhed. Samtidig sørger de for hele tiden at holde dem, der trækker sig tilbage, under beskydning i håb om at de under den kaotiske tilbagetrækning kan påføre russerne så mange tab som muligt, siger Claus Mathiesen.

Bekymringen om miner deler han med både Volodomyr Zelenskyj og formanden for Khersons militæradministration, Yaroslav Yanushevych, der i dag advarede flygtede borgere fra Kherson mod at vende hjem nu.

- Jeg forstår godt, at I har hjemve og gerne vil hjem så hurtigt som muligt. Jeg beder jer vente lidt. Det er for farligt her nu, siger formanden for Khersons militæradministration, Yaroslav Yanushevych.

Lettelsens suk går hele vejen til Kyiv

Det er ikke kun borgere i Kherson, der i dag fejrer de ukrainske troppers indmarch i regionen.

Både unge og gamle er stimlet sammen i Kyiv for at fejre russernes tilbagetrækning fra Kherson. (Foto: © MURAD SEZER, Ritzau Scanpix)

I hovedstaden, Kyiv, skabte den russiske tilbagetrækning også glæde, fortæller DR's journalist i byen Victor Schrøder Friis.

- Det er en kæmpe nyhed – også her i Kyiv. Mange af dem, jeg har talt med, ser det som en stor sejr for Ukraine – og som noget, der også giver håb til de ukrainere, der stadig lever under russisk kontrol, siger han.