Zelenskyj siger tak for kampvognene - forsvarsministeren ønsker sig kampfly

USA sender 31 af landets tunge Abrams-kampvogne til Ukraine.

Tyskland og en række andre lande bekræfter, at man sender Leopard 2-kampvogne afsted til Ukraine. USA vil sende Abrams-kampvogne afsted, og det glæder ukrainerne. (Foto: © RONNY HARTMANN, Ritzau Scanpix)

Flere og flere lande melder ud, at de vil sende kampvogne til Ukraine, der i ugevis har anmodet om dem.

I aftes meddelte USA's præsident Biden, at landet sender 31 nye Abrams-kampvogne afsted, når de er klar.

Derfor var det en taknemmelig ukrainsk præsident, der talte til nationen i nat.

- Dette er et stort skridt af USA. Jeg takker personligt præsident Biden, Kongressen, og jeg takker alle amerikanske familier for den mærkbare styrke, der kommer ved amerikansk lederskab, sagde Volodymyr Zelenskyj i nat.

Her kan du se og høre den ovenstående passage i Zelenskyjs tale:

Biden fortalte dog i aftes, at der kan gå måneder, inden deres kampvogne er klar til at blive sendt afsted, da de først skal produceres.

Efter den amerikanske udmelding sagde Ukraines forsvarsminister til CNN, at kampfly er det næste på ønskelisten.

- Jeg sendte en ønskeliste til julemanden sidste år, og kampfly var også en del af ønskelisten. Vi er nødt til at lukke vores luftrum for at beskytte vores luftrum. Det er førsteprioritet, lød det fra forsvarsminister Oleksij Rezikov til CNN.

Vil forme en 'næve af frihed'

I sin tale takkede Zelenskyj også den tyske kansler Olaf Scholz for den tyske beslutning om, at man vil sende 14 Leopard 2-kampvogne afsted.

- Jeg takker kansleren og alle tyske politikere for deres villighed til at styrke Europas forsvar, sagde han i sin tale.

Nu handler det om, hvor hurtigt kampvognene kan komme i brug - og hvor mange, der reelt bliver sendt afsted, understregede Zelenskyj.

- Vi vil forme en næve af kampvogne. En næve af frihed, der ikke tillader, at tyranni kan rejse sig igen, sagde han.

Ifølge Kristian Lindhardt, militæranalytiker ved Forsvarsakademiet, kræver det "flere hundrede kampvogne" at gøre en forskel i krigen.

DR har lavet et overblik over de lande, der har meldt ud, at de vil sende kampvogne. Det overblik kan du se i artiklen her.

Da Tyskland i går fortalte, at man vil sende kampvogne afsted, blev det kaldt "ekstremt farligt" af Ruslands ambassadør i Berlin, Sergej Netjajev.