Zelenskyj til Putin efter angreb på kraftværker: Tror De stadig, vi er ét folk?

Ukraines præsident skærper tonen, efter at russiske missiler slukker for strømmen i flere ukrainske byer.

Den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, retter i et opslag på beskedtjenesten Telegram et voldsomt angreb mod Rusland, efter at den ukrainske el-, vand- og varmeforsyning er blevet ramt. (Foto: © SERGEY DOLZHENKO, Ritzau Scanpix)

I flere ukrainske byer er strømmen gået, efter at russiske missilangreb har ramt el-værker og anden kritisk infrastruktur, oplyser de ukrainske myndigheder.

Ifølge den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, er der totale strømafbrydelser i Kharkiv, Donetsk og delvise strømafbrydelser i Dnipropetrovsk, Sumy og Zaporizjzja.

De russiske angreb har også ramt vand- og varmeforsyningen, oplyser Ukraine.

Billeder viser blandt andet en brand på et varmekraftværk, der angiveligt er blevet ramt af russiske missiler.

Ukrainerne beskylder den russiske hær for at udøve terror mod civilbefolkningen som hævn for de tab på slagmarken, som den ukrainske modoffensiv har tilført russerne.

- Selv gennem det uigennemtrængelige mørke ser Ukraine og den civiliserede verden tydeligt disse terrorhandlinger, skriver Zelenskyj på Telegram.

Brandfolk arbejder på at slukke ilden på et varmekraftværk i Kharkiv, der i løbet af natten ifølge lokale myndigheder blev ramt af et russisk missil. (Foto: © STRINGER, Ritzau Scanpix)

'Har De ikke forstået, hvem vi er?'

I skarpe vendinger henvender han sig til Rusland og præsident Vladimir Putin:

- Tror De stadig, at vi er "et folk"? Tror De stadig, at De kan skræmme os, knække os, få os til at give indrømmelser?

- Har De stadigvæk ikke fattet det? Har De ikke forstået, hvem vi er? Hvad vi står for? skriver den ukrainske præsident.

Han fastslår, at det ukrainske folk ikke kan trues eller afpresses.

- Så hør godt efter: Uden gas eller uden jer? Uden jer. Uden lys eller uden jer? Uden jer. Uden vand eller uden jer? Uden jer. Uden mad eller uden dig? Uden jer, skriver han og tilføjer, at kulde, sult, mørke og tørst ikke er så skræmmende og dødbringende for ukrainerne, som det russiske "venskab og broderskab".

- Men historien vil sætte alt på sin plads. Og vi skal nok få gas, lys, vand og mad.. også UDEN jer! skriver Volodimir Zelenskyj.

  • Ukrainske soldater fjerner en russisk propaganda-banner fra en reklametavle i Balakliia, i Kharkiv-regionene, efter at den russiske invasionstyrke er drevet på flugt.. (Foto: © VIDEO OBTAINED BY REUTERS, Ritzau Scanpix)
  • Under det russiske banner er et digt af den ukrainske digter Taras Shevchenko. Billeder som disse er med til at give ukrainerne nyt håb, fortæller DR's journalist i Ukraine. (Foto: © VIDEO OBTAINED BY REUTERS, Ritzau Scanpix)
1 / 2

Journalist i Ukraine: Optimismen spirer

Det er en del af den russiske begrundelse for invasionen, at Ukraine og Rusland er "ét folk", og at Ukraine er en del af Rusland.

Men den seneste uges succes på slagsmarken har givet det ukrainske folk nyt håb om, at det vil lykkes, at besejre invasionsstyrken, fortæller DR's journalist i Ukraine, Louise Brodthagen Jensen.

Hun er på vej fra Kyiv til Kharkiv-regionen, hvor de ukrainske soldater har erobret flere byer, blandt ander Balakliia og Izium.

- Der er nok ingen tvivl om, at når man ser disse kæmpestore banner, hvor der har stået "Vi er ét Rusland - ét folk" blive flået ned af ukrainske soldater, som i stedet hejser det blå og gule flag, så bobler og spirer optimismen her og et håb om, at nu vender det, siger hun.

Håbet næres også af meldinger fra det ukrainske militær, om at man også er rykket frem i den nordlige del af Kharkiv-regionen og nu står under 50 kilometer fra den russiske grænse.

Oversigt over situationen i Ukraine lørdag 10. september 2022. Kilde: Institute for the Study of War (ISW),

- Så tror jeg, de fleste her tænker, at det her kunne måske ende med, at Rusland bliver slået tilbage til start. Når det så er sagt, er der også sideløbende advarsler om ikke at lade sig begejstre for meget og for tidligt, fordi man også afventer et russisk modsvar, siger hun.

- Og bekymringen er, at man fra russisk side kommer til at intensivere de missilangreb, vi i forvejen ser her, fortæller Louise Brodthagen Jensen.