Zika i Thailand: To nyfødte født med mikroencefali

For første gang er zikavirus blevet knyttet til sygdommen mikroencefali i Sydøstasien.

De amerikanske sundhedsmyndigheder anbefalede, at gravide kvinder, så vidt det er muligt, undgår rejser til 11 sydøstasiatiske lande, her Thailand. (Foto: Narong Sangnak © Scanpix)

To nyfødte i Thailand er blevet diagnosticeret med zikavirus.

Virusset menes at være knyttet til den sjældne sygdom mikroencefali, der gør, at barnets hjerne ikke udvikles optimalt, og derfor bliver barnet født med et unormalt lille hoved.

Det er første gang, at zikavirus er blevet knyttet til sygdommen i Sydøstasien.

Thailand har bekræftet de to tilfælde, dagen efter at de amerikanske sundhedsmyndigheder anbefalede, at gravide kvinder, så vidt det er muligt, undgår rejser til 11 sydøstasiatiske lande.

- Vi har konstateret to tilfælde af børn med små hoveder, der knyttes til zika. Det er de første tilfælde i Thailand, siger Prasert Thongcharoen, som er konsulent for det thailandske departement for sygdomskontrol.

Han afviser at oplyse, hvor i landet de to tilfælde er konstateret.

Særligt Brasilien er hårdt ramt.

Kongressen i USA har i denne uge godkendt et forslag om at bevilge 1,1 milliarder dollar til at bekæmpe udbrud af det farlige zikavirus.

Indsatsen mod zika kommer på initiativ fra præsident Barack Obama. Han opfordrede tidligere på året Kongressen til at vedtage en bevilling til zikabekæmpelse.

Blandt andet med det mål at udvikle en vaccine mod virusset.

Det skete på baggrund af en stigning i antallet af gravide kvinder i USA, der er smittet med sygdommen.

I august frarådede Statens Serum Institut danske kvinder, der enten er gravide eller har planer om at blive det, at rejse til et område i Miami i Florida. Her har der nemlig været usædvanligt mange tilfælde af zika.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er infektionen sædvanligvis mild, og 80 procent får ingen symptomer, men den kan være et problem hos gravide.

Der er videnskabelig enighed om, at infektion med zikavirus hos gravide kan forårsage mikroencefali og andre misdannelser i centralnervesystemet hos fostre og nyfødte.

/ritzau/Reuters

Facebook
Twitter