Tema Zikavirus

Zikavirus kan overleve måneder i sæd

68-årig brite var bærer af zikavirus 62 dage efter, at hans symptomer var væk, viser britisk rapport.

Verdensundhedsorganistionen WHO har erklæret zikaepidemien for at være en global trussel. (Foto: CHRISTIAN BRUNA © Scanpix)

Zikavirus er blevet fundet i sæd fra en britisk mand to måneder efter, at han blev inficeret, hvilket tyder på, at virusset kan forblive i sæd længe efter symptomerne på infektion er væk, siger talsmænd for de britiske sundhedsmyndigheder til Reuters.

Forskere for de offentlige hospitaler i Storbritannien siger, at en 68-årig mand, som blev inficeret med virusset i Fransk Polynesien i 2014, blev undersøgt for virusset, da han stadig havde feber. Et lavt niveau af zikavirus blev konstateret i hans blodprøver.

Zikavirus

Zikavirus overføres med myggearten aedes og giver hos de fleste ingen eller milde symptomer. Men den er farlig for gravide. Virussen er nemlig mistænkt for at kunne give underudviklet kranie og hoved, såkaldt mikrocefali, hos nyfødte. Op mod 27 lande er berørt af smitten, og WHO har nu erklæret Zikavirus for en global trussel.

Gå til tema

Efterfølgende undersøgelser af sæden viste, at der stadig var virus 27 dage og 62 dage efter symptomerne på zikavirus første gang blev observeret.

Tilfældet er blevet offentliggjort i et brev om farlige og smitsomme sygdomme fra USA's Center for Kontrol og Bekæmpelse af Sygdomme.

Verdensundhedsorganistionen WHO har erklæret zikaepidemien for at være en global trussel.

Senest har talspersoner for WHO sagt, at det er meget sandsynligt, at der er en årsagssammenhæng mellem zikavirusset og nervesygdommen Guillain-Barré, som det seneste år har kostet menneskeliv i Sydamerika.

Guillain-Barré forårsager, at kroppens immunforsvar angriber nerver og muskler. Sygdommen giver tiltagende muskelsvaghed, som begynder i fødderne og bevæger sig opad i ben og krop.

/ritzau/Reuters