Zimbabwe: Mugabes tidligere højrehånd udfordrer ham med nyt parti

Afskediget vicepræsident har dannet et nyt parti for at bekæmpe Zimbabwes uretfærdige system.

Zimbabwes tidligere vicepræsident Joice Mujuru, som var præsident Robert Mugabes højrehånd i lang tid, til hun blev afskediget i 2014, har lanceret partiet Zimbabwe Folket Først.

60-årige Mujuru var vicepræsident i et årti og blev anset for at være Mugabes mest sandsynlige efterfølger. Hun blev afskedigede i december 2014 beskyldt for at have kupplaner.

- Vi bekæmper ikke en mand, men et system, som er uretfærdig, siger Mujuru, som har opbakning fra fire afskedigede ministre.

Det er uklart, hvor stor opbakning hun har, og hvorvidt hun kan udgøre en trussel mod den 92-årige Robert Mugabe, der siger, at han ikke har nogen planer om at forlade posten som præsident i Zimbabwe og ikke har udset sig nogen efterfølger.

Men Mugabes modvilje mod at se sig om efter en person, som kan afløse ham, har i stigende grad affødt stridigheder - også inden for hans eget parti Zanu-PF, hvor ledelsen prøver at gøre forberedelser til en post-Mugabe-æra.

Den interne konflikt i det ledende parti blokerer arbejdet med at løse landets akutte problemer med en stagnerende økonomi og den værste tørke i en generation.

/ritzau/

FacebookTwitter