Zimbabwe vil have egen valuta igen som erstatning for dollaren

Engang var Zimbabwe en lovende økonomi. Nu kæmper landet med inflation og mangel på valuta.

Amerikanske dollar har været den foretrukne valuta i Zimbabwe, der ikke siden 2009 har haft sin egen nationale valuta. (Foto: Jekesai Njikizana © Scanpix)

Inden for et år skal Zimbabwe erstatte den amerikanske dollar og andre internationale valutaer med en ny møntfod.

Det oplyser finansminister Mthuli Ncube lørdag ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge Ncube er myndighederne godt i gang med arbejdet. Han forventer, at alt vil være på plads inden for 12 måneder.

- Angående hvorvidt vi kan rejse nok udenlandsk valuta til at kunne indføre den nye valuta, så er vi godt på vej allerede. Giv os måneder, ikke år, siger finansministeren.

Finansminister Mthuli Ncube siger, at myndighederne i Sydafrika er i fuld gang med arbejdet på at indføre en ny valuta i landet. (Foto: Philimon Bulawayo © sCANPIX)

Zimbabwes egen valuta blev skrinlagt for at standse hyperinflationen i 2009. Siden da har befolkningen brugt amerikanske dollar eller andre udenlandske valutaer som det eneste reelle betalingsmiddel.

Amerikanske dollar er den mest benyttede valuta i landet. Men mangel på dollar har ført til, at flere virksomheder har måtte lukke.

Mangel på varer og dyr benzin

De sidste to måneder har landet haft akut mangel på importerede varer. Og på apotekerne er der blandt andet mangel på vigtig medicin.

Zimbabwe var engang en af de mest lovende økonomier på det afrikanske kontinent. Men under den daværende præsident Robert Mugabe blev landet indhyllet af korruption, dårlig ledelse og lagt på is af det internationale samfund.

De 13 millioner indbyggere kæmper ifølge BBC med en arbejdsløshed på over 80 procent foruden en tårnhøj inflation i landet.

Literprisen på benzin steg natten til lørdag med 150 procent, fortalte landets præsident, Emmerson Mnangagwa, dagen forinden.

Der ses ofte lange køer foran benzinstationerne i Zimbabwe, hvor der ofte er mangel på brændstof og pludseligt stigende priser. (Foto: Philimon Bulawayo © Scanpix)

Før weekenden var prisen for en liter benzin 1,32 dollar (8,54 kroner). Nu er den på 3,31 dollar (21,42 kroner).

Det gælder dog ikke for turister eller udenlandske diplomater i landet.

/ritzau/

Facebook
Twitter