Zimbabwes militær og politi anklaget for ”systematisk tortur” mod demonstranter

Mindst 12 meldes dræbt og hundredvis anholdt efter mere end uges uroligheder.

En mand fremviser sine skader fra sammenstød med politiet på et hospital i Harare, Zimbabwe, den 18. januar. (Foto: Str © Scanpix)

En fordobling af benzinpriserne blev for over en uge siden dråben, der fik bægeret til at flyde over for Zimbabwes befolkning.

Siden da har særligt Zimbabwes hovedstad, Harare, været plaget af protester og sammenstød mellem demonstranter og politi.

Myndighederne har slået hårdt ned på protesterne. Så hårdt faktisk, at Zimbabwes Menneskerettighedskommission har anklaget landets soldater og politistyrker for "systematisk tortur".

Det skriver de i en rapport, som blev udgivet i går.

Tab af liv og brud på menneskerettigheder

Ifølge kommissionen bliver torturen rettet mod mænd, som har befundet sig i eller omkring områder, der har været afspærret, eller områder, der var sat i brand og ødelagt af demonstranter.

Rapporten beskriver, hvordan betjente har brugt unødvendig vold overfor demonstranter ved blandt andet at slå dem gentagne gange på ryg, fødder og ben med politistave og næver, mens de lå på jorden.

Protester i Harare, Zimbabwe, sidste mandag. (Foto: Philimon Bulawayo © Scanpix)

- Indsættelsen af hæren i forsøget på at undertrykke civile protester har ført til tab af liv og alvorlige fysiske skader og andre overtrædelser af menneskerettighederne, og alligevel fortsætter regeringen med at indsætte disse styrker, står der i rapporten.

Kommissionen anklager også myndighederne for at anholde mænd og drenge, der er bosat i og omkring føromtalte områder uden at efterforske, om de rent faktisk har medvirket.

En brøkdel af de faktiske ofre

Politi, menneskerettighedsorganisationer og læger i området oplyser, at mindst 12 personer har mistet livet, og at mere end 300 er blevet såret i urolighederne.

Det er dog formentlig kun "en brøkdel af det faktiske antal ofre", oplyser organisationen Zimbabwes læger for menneskerettigheder til nyhedsbureauet AP.

Samtidig er mere end 600 blevet anholdt, heriblandt flere børn, skriver AP.

Blandt de anholdte er adskillige ledende medlemmer af landets fagforeninger og opposition, som er anklaget for at opfordre til opstand.

Det er ikke kun benzinpriserne, som Zimbabwes befolkning er utilfreds med.

Prisstigningen sker som led i regeringens forsøg på at rette op på landets kuldsejlede økonomi – en indsats, der til befolkningens store frustration endnu ikke har båret frugt.

Et forræderi mod "det nye Zimbabwe"

Landets præsident, Emmerson Mnangagwe, vandt magten i 2017, efter daværende diktator Robert Mugabe blev tvunget fra posten. Han fastholder, at uberettiget brug af vold er "uacceptabelt og et forræderi mod det nye Zimbabwe".

Præsidenten forlod Zimbabwe umiddelbart efter, at prisstigningerne blev offentliggjort, for at tage på officielle besøg i Rusland og Asien. Han er nu vendt hjem og opfordrer til national dialog.

- Jeg inviterer ledere fra alle politiske partier såvel som religiøse og civile ledere til at sætte vores uenigheder til side og forene os. Det, der samler os, er stærkere end det, der skiller os ad. Lad os sætte gang i en national dialog. Lad os sætte økonomien først. Lad os sætte folket først, skrev præsidenten i et af en række af tweets mandag aften.

Endnu en krise venter Zimbawe på fredag. Her vil omkring 500.000 offentligt ansatte nemlig nedlægge arbejdet. Det oplyser en talsmand for Civil Service Apex Council til nyhedsbureauet AP.

Arbejdsnedlæggelsen sker, efter at lønforhandlinger mellem de offentligt ansatte og staten er brudt sammen.

Facebook
Twitter