Zuckerberg og syv andre ejer så meget som halvdelen af kloden

En lille gruppe mænd ejer lige så meget som den fattigste halvdel af Jordens befolkning, viser en ny rapport.

Facebook-stifteren Mark Zuckerberg og yderligere syv velhavende mænd ejer sammenlagt lige så mange værdier, som de 3,6 milliarder mennesker, der udgør den fattigste halvdel af Verdens befolkning.

Det skriver Oxfam i en pressemeddelelse.

- I disse år bliver almindelige mennesker over hele kloden ladt i stikken: Deres løn stagnerer, samtidig med at direktørerne rutinemæssigt hiver millionbonusser hjem. De offentlige udgifter til skoler og sundhed beskæres, mens de multinationale selskaber og en gruppe superrige enkeltpersoner sender deres formuer i skattely. Det hænger simpelthen ikke sammen, udtaler Lars Koch, international chef i Oxfam IBIS, i pressemeddelelsen.

Uden for demokratisk kontrol

Rapporten udgives af den internationale udviklingsorganisation Oxfam forud for det årlige World Economic Forum-møde. Mødet afholdes for verdens politiske og økonomiske ledere i Davos i Schweiz.

Foruden Mark Zuckerberg er også Microsofts grundlægger, Bill Gates, blandt de otte velbeslåede mænd i den økonomiske top.

En af rapportens konklusioner er, at syv ud af ti mennesker bor i et land, hvor uligheden er steget i de seneste 30 år. Herunder er Danmark.

Organisationen Oxfam advarer på den baggrund om, at den globale kapitalisme er uden for demokratisk kontrol.

- Finanskrisen og den manglende demokratiske kontrol med markedet og den økonomiske elite viser, at vi har et økonomisk system, der også er ude af kontrol, siger Lars Koch til avisen Information.

Rige skal betale

Oxfam mener, at de rige og virksomhederne skal holdes mere i ørerne. Verdens regeringer skal arbejde sammen om at kradse penge ind i stedet for at konkurrere. 'Politikerne skal sikre, at de rige betaler en fair andel i skat ved at indføre progressiv beskatning af høje indkomster, formuer og aktieudbytte og dermed sørge for en mere lige fordeling af goderne'.

I den borgerlig-liberale tænketank Cepos giver direktør Martin Ågerup dog ikke meget for bekymringen.

Han mener ikke, at det skader verdens fattigste, at de rigeste er blevet rigere.

- Aldrig har vi set så mange, der bevæger sig ud af underernæring og analfabetisme. Og børnedødeligheden er aldrig faldet så meget, som den gør nu, siger Martin Ågerup til Information.

/DR Nyheder

FacebookTwitter