Zuckerberg og Trump i infight om valgreklamer

Facebook kan være i ledtog med aviser om at sprede falske nyheder, mener USA's præsident.

Facebooks grundlægger og administrerende direktør Mark Zuckerberg afviser, at Facebook er politisk. (Foto: STEPHEN LAM © Scanpix)

Efter en ordkrig mod amerikanske NFL-fodboldspillere og den nordkoreanske leder Kim Jong-Un, har USA's præsident Donald Trump nu rettet sine tweets mod Facebook.

Det sociale netværk med over to milliarder brugere er nemlig "anti-Trump", mener præsidenten.

I dette tweet insinuerer Trump, at Facebook er i ledtog med aviserne New York Times og Washington Post om at sprede falske nyheder om ham.

En påstand Facebooks grundlægger og administrerende direktør Mark Zuckerberg tager afstand fra.

- Trump siger, at Facebook er imod ham. Liberale siger, at vi hjalp Trump. Begge sider er oprevet over ideer og indhold, de ikke kan lide. Det er sådan en platform for alle idéer ser ud, skriver Zuckerberg.

Ifølge Zuckerberg har Facebook fået langt flere vælgere til at stemme end både det republikanske og demokratiske parti.

Facebook indkaldt til høring

Der er dog utvivlsomt blevet spredt falske nyheder på Facebook under den amerikanske valgkamp sidste år.

Facebook har derfor indvilget i at udlevere 3.000 annoncer, kreeret og betalt af falske profiler med forbindelse til Rusland, til den amerikanske kongres, der undersøger hvilken rolle Rusland spillede i valgkampen.

Facebook er derudover blevet bedt om at deltage i to offentlige høringer i kongressens to sikkerhedsudvalg om Ruslands indblanding i den amerikanske valgkamp.

Samme invitation er sendt til teknologi-giganterne Twitter og Googles moderejer, Alphabet.

Facebook er også i søgelyset i den tidligere FBI-chef Robert Muellers omfattende undersøgelse af Ruslands indblanding, der allerede har fået udleveret annoncerne.

Beklager kommentar om misinformation

Mark Zuckerberg beklager i sit indlæg på Facebook, at han umiddelbart efter valget sidste år kaldte det en "vantittig" tanke, at misinformation kunne påvirke valgets resultat.

- At kalde det vanvittigt var afvisende, og det fortryder jeg. Emnet er for vigtigt til at afvise, skrev Zuckerberg på Facebook.