Ukraine-indsamling skulle gå til død dansk kriger - pårørende har ikke fået en krone

De pårørende til den døde dansker ønsker, at indsamlingen bliver lukket.

Danish Foreign Legion er en forening, der har samlet penge ind til støtte for danskere, der deltager i kampene på ukrainsk side. (© Grafik: Nathalie Nystad)

En 25-årig dansker døde i Ukraine i slutningen af april måned i år. Manden var taget ned for at deltage i kampene mod Rusland.

Da meldingen nåede Danmark, oprettede foreningen Danish Foreign Legion en indsamling for den 25-årige mand og hans pårørende.

Men de pårørende har ikke fået en krone fra indsamlingen. Det oplyser de skriftligt til P1 Morgen.

Danish Foreign Legion har, siden Rusland invaderede Ukraine, indsamlet penge for at støtte danskere, der rejser til Ukraine og kæmper mod Rusland. Ifølge den godkendte indsamling skal midlerne, foreningen rejser, gå til den 25-årige mand.

- Midlerne skal anvendes til fordel for hjælp til begravelse og hjemtagelse af en ung dansker, som er faldet i kamp i Ukraine, da den danske stat ikke støtter de danskere, som er draget ned i kamp, fremgår det af beskrivelsen hos Indsamlingsnævnet.

I tilfælde af, at der er overskydende beløb ved indsamlingen, er pengene øremærket den 25-åriges pårørende, står der i Danish Foreign Legions godkendte indsamling.

Men ifølge DR's oplysninger er den døde 25-årige danskers lig aldrig blevet identificeret eller begravet, hverken i Danmark eller i Ukraine.

De pårørende til den 25-årige dansker har dog heller ikke modtaget nogle penge fra Danish Foreign Legions indsamling, faktisk vil de slet ikke have pengene. Tværtimod ønsker de indsamlingen stoppet, oplyser de i en skriftlig meddelelse og ønsker ikke at kommentere sagen yderligere.

Hvornår blev indsamlingen lukket?

Ifølge formanden for Danish Foreign Legion, Christopher Clausen, blev indsamlingen stoppet den 28. april i år, få dage efter den blev oprettet.

- Den her indsamling stoppede relativt hurtigt. Den gik i gang, lige efter det var sket og stoppede sådan set samme dag, fordi vi lige skulle have styr på, om det var rigtigt, fordi der ikke var meldt noget ud fra Udenrigsministeriet, siger Christopher Clausen.

Men selvom formanden siger, at indsamlingen stoppede i slutningen af april, viser et Facebook-opslag fra Danish Foreign Legion, at foreningen har fortsat med at indsamle penge henover sommeren i år.

Den 11. maj annoncerer Danish Foreign Legion på deres Facebook-side, at deres støtter kan donere penge til "en lovlig indsamling godkendt af Civilstyrelsen", som er indsamlingen til den 25-årige dansker.

Ifølge en aktindisgt, DR har fået, modtager Danish Foreign Legion godkendelse til at indsamle penge til den 25-årige dansker og hans pårørende med tilbagevirkende kraft den 10. maj 2022. (Foto: © Skærmbillede fra Facebook.)

Ifølge indsamlingen, som Danish Foreign Legion har fået godkendt, har de rejst penge blandt andet gennem salg af merchandise på Facebook. Foreningen er i løbet af foråret og sommeren 2022 fortsat med at sælge merchandise og indsamle penge via auktioner, som foreningen har afholdt på sociale medier.

DR er i besiddelse af flere kvitteringer, der viser overførsler på tusindvis af kroner til foreningen, foretaget af personer, der har købt merchandise og vundet auktioner i perioden. Deriblandt nøgleringe, der er blevet købt for 3.500 kroner og et gavekort til en tatoveringssalon, der blev købt for 2.700 kroner.

Ekspert: Ulovligt, hvis de pårørende ikke får penge fra indsamlingen

Selvom de pårørende til den 25-årige dansker ikke ønsker nogen penge fra indsamlingen fra Danish Foreign Legion, er det ulovligt, hvis foreningen ikke giver dem midler fra indsamlingen. Det siger Henrik Bonné, der er advokat med møderet for Højesteret og ekspertise inden for fondsret.

- Det er afhængigt af de konkrete omstændigheder, hvor man kommer til at ligge i forhold til en eventuel straf for sådan et ulovligt forhold, men det er underslæb, vi kigger ind i, siger han.

Indsamlede 35.000 kroner til et arrangement, der aldrig blev afholdt

Desuden kan DR dokumentere, at fem virksomheder tilsammen har betalt 35.000 kroner til et cykelarrangement til støtte for pårørende til danskere, der kæmper i Ukraine, der aldrig er blevet afholdt.

Arrangementet hed Tour De Pårørende og blev annonceret som et arrangement, der skulle afholdes i samarbejde med den tidligere professionelle cykelrytter Jens Veggerby.

Men cykelarrangementet blev aldrig afholdt, fortæller Jens Veggerby til P1 Morgen, som føler, at hans navn er blevet misbrugt.

- Jeg var slet ikke klar over, at mit navn blev brugt til at sælge støttekroner til det her projekt. Det er foregået, uden at jeg vidste det. Det har jeg det faktisk virkelig skidt med, siger han.

Christopher Clausen, der er formand for Danish Foreign Legion, siger, at cykelarrangementet aldrig blev afholdt, fordi der var for få tilmeldte. Derudover siger han, at midlerne, som foreningen har modtaget, er gået til foreningens velgørende arbejde, men han ønsker ikke at dokumentere det.

- De er jo gået til alt muligt. De er gået til pårørende, de er gået til tøj, de er gået til mange ting. De er jo ikke kun gået til pårørende. Det har gået til mange ting, altså, siger han.

Kan du dokumentere det?

- Jeg kan sagtens dokumentere det.

Vil du så sende det i en mail til mig?

- Nej. Nej.

Hvorfor ikke?

- Fordi de navne, vi har, som vi donerer til, det kommer ikke dig ved. Det kommer simpelthen ikke dig ved.

Civilstyrelsen modtog advarsel allerede i september

Få dage efter datoen for cykelarrangementet, der aldrig blev afholdt, sendte bestyrelsen for Danish Foreign Legion en skriftlig advarsel til Indsamlingsnævnet, vedrørende indsamlingen til den 25-årige dansker, udenom foreningens formand Christopher Clausen.

Indsamlingsnævnet bliver meddelt, at foreningens formand ikke vil give indsigt i, hvor mange penge der er indsamlet og heller ikke kunne fremvise foreningens regnskaber for resten af bestyrelsen.

Ifølge bestyrelsens mail til Indsamlingsnævnet står der, at flere af støtterne har overført penge for til gengæld at modtage merchandise, som de aldrig ender med at få.

Det bekræfter flere foreningsstøtter til DR, som har kigget på bankoverførsler og korrespondancer mellem støtter og Danish Foreign Legions formand, Christopher Clausen.

Nogle af dem har valgt at politianmelde foreningen, som DR tidligere har beskrevet. Det bekræftes af Politiets Nationale enhed for Særlig Kriminalitet, som oplyser, at de har modtaget flere anmeldelser vedrørende Danish Foreign Legion.

Christopher Clausen har ikke ønsket at kommentere på de politianmeldelser.

- Det vil jeg sådan set ikke udtale mig om. Det har jeg ikke nogen udtalelser om, siger han.

Ifølge Indsamlingsnævnets hjemmeside er Danish Foreign Legions indsamling til den 25-årige dansker fortsat aktiv. Indsamlingen udløber den 1. april 2023, og nævnet forventes offentliggøre indsamlingens regnskab senest 14 dage efter den 1. oktober 2023.

Civilstyrelsen har ikke haft mulighed for at stille op til interview og oplyser derudover, at de ikke kommenterer på enkelte indsamlinger.

De pårørende til den 25-årige ønsker ikke at stille op til interview. De frabeder sig derudover yderligere kontakt fra medier vedrørende den 25-åriges død og indsamlingen.