Vælgervandring - dog mest i egne rækker

Vælgerne har talt, og det ligger nu fast, hvem der skal sidde i det nye Folketing de næste fire år. Og der blev flyttet rundt på en hel del mandater. Men hvem har stjålet vælgere fra hvem? Det har en valgforsker set på.

Fintællingen flyttede faktisk mandater til det sidste. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

Vælgerne har talt, og det ligger nu fast, hvem der skal sidde i det nye Folketing de næste fire år. Og der blev flyttet rundt på en hel del mandater.

SF blev valgets helt store vinder, der mere end fordoblede sit mandattal. Venstre måtte vinke farvel til seks mandater. De Radikale oplevede også et blodbad, mens Dansk Folkeparti vandt et enkelt. Og så kom et helt nyt parti, Ny Alliance, jo også til.

Men hvordan er det egentlig, vælgerne har båret sig ad i stemmeboksen? Det har Gallup undersøgt, og valgforsker på Københavns Universitet Kaspar Møller Hansen har set på tallene.

SF står stærkt hos de unge

SF blev altså den helt store stemmesluger, og mange af SF's nye mandater kom fra Socialdemokratiet.

- Næsten halvdelen af SF's fremgang var gamle Socialdemokrater. Den anden halvdel kommer fra samme blok. Det er primært De Radikales og Enhedslistens vælgere, der har stemt på SF. Og sidst men ikke mindst så står SF også stærkt hos de nye vælgere, siger Kaspar Møller Hansen til P1Morgen.

Tabte på gyngerne men vandt på karusellen

Socialdemokraterne mistede to mandater ved valget, men har samtidig fået tilført nogle vælgere andre steder fra. Blandt andet vinder Socialdemokraterne faktisk stemmer fra De Radikale.

- Det, synes jeg, er en smule overraskende. Jeg havde egentlig ventet en mere direkte vandring fra De Radikale til SF. Men det, vi ser her, er, at Socialdemokratiet vinder fra De Radikale og en lille smule fra Venstre. Så Socialdemokratiet formår faktisk at flytte en smule hen over midten modsat SF, som egentlig primært har deres fremgang inden for samme blok, understreger valgforskeren.

Omvendt blev De Radikale i den grad formindsket.

- De Radikale mister vælgere to steder. Til Socialdemokraterne og til SF. Der er meget lidt bevægelighed i forhold til det radikale vælgerkorps hen over midten. Og så taber de selvfølgelig til Ny Alliance, hvis vælgere er primært er gamle radikale.

Klassens nye dreng Ny Alliance fik fem mandater. Ud over fra De Radikale, så vinder Ny Alliance også en del borgerlige stemmer. Det er Venstre-vælgerne, de vinder lidt hos, og De Konservative.

- Men det, der også er lidt interessant ved Ny Alliance, er, at de faktisk har trukket vælgere fra Socialdemokraterne. Det er en smule overraskende, fastslår Kaspar Møller Hansen.

Triumf trods tab

Statsminister Anders Fogh Rasmussen fik den store triumf, at han kunne sætte sig i stolen som statsminister for tredje gang - men hans parti, Venstre, tabte igen og måtte afgive mange vælgere.

- Venstre taber en del til Dansk Folkeparti. Men altså også til Ny Alliance og til Socialdemokraterne, forklarer valgforskeren.

- En anden interessant ting er, at Venstre får en næsten lige så stor andel blandt de nye vælgere som SF.