2010 kan blive et rekordvarmt år

2010 har været et usædvanligt varmt år, og kan måske ende som et rekordår. DRs vejrredaktør mener dog, at 2010 kun kommer på en andenplads.

2010 bliver muligvis det varmeste år, siden man begyndte at måle i 1800-tallet. (Foto: colourbox.com)

Temperaturmålinger over hele verden viser, at 2010 kan blive det varmeste år, siden målingerne begyndte i 1800-tallet.

Frem til nu er 1998 det varmeste år, men allerede nu ser det ud til, at den rekord bliver tangeret, skriver telegrambureau NTB.

14,73 grader

De første ti måneder i 1998 og i år har nemlig været nøjagtig lige varme, viser målinger fra amerikanske National Oceanic and Atmospheric Administration.

Begge perioder har haft en gennemsnitstemperatur på 14,73 grader.

Men DRs vejrredaktør Jesper Theilgaard regner ikke med at 2010 vil erobre førstepladsen.

- Jeg tror ikke, at vi får et rekordvarmt år i år, da Stillehavet er for koldt i øjeblikket på grund af den igangværende la Niña, fortæller han.

La Niña er en kold havstrøm på den sydlige halvkugle mellem Peru og Indonesien.

- Men man skal ikke lade sig narre af det aktuelt kolde vejr. Den globale opvarmning fortsætter, siger Jesper Theilgaard

Koldt i Danmark - varmt i Mellemøsten

Beregningerne fra National Oceanic and Atmospheric Administrationer er baseret på målinger både til lands og til vands over hele verden.

Selv om det var usædvanligt koldt her i Danmark og Nordeuropa og dele af USA sidste vinter, var den globale temperatur meget høj i første halvår.

Årsagen er, at folk svedte mange steder i verden, samtidig med at europæere og amerikanere frøs.

I oktober i år har det været usædvanligt varmt i Canada, Mellemøsten, Nordøstafrika og store dele af Rusland. Europa og Australien har derimod haft uventet koldt vejr, oplyser National Oceanic and Atmospheric Administration.

Forhandler klimaaftale

I slutningen af november mødes repræsentanter fra hele verden i COP16 i Mexico i et forsøg på at komme videre i forhandlingerne om en ny international klimaaftale.

 

Facebook
Twitter