2018 slår 71 år gammel vejrrekord - det mest solrige år i Danmark

Solen har ikke skinnet så meget, siden målingerne begyndte for 99 år siden.

Rekordmange solskinstimer og knasende tørke har kendetegnet 2018. Arkivfoto (Foto: Sofie Mathiassen © Scanpix)

Lige efter frokost i dag slog vejret igen rekord: 2018 bliver det mest solrige år i de 99 år, hvor DMI har målt solskin.

Den 71 år gamle rekord fra 1947 er nemlig lige blevet slået. Dengang skinnede solen i 1.878 timer. I år forventer DMI 1.920 solskinstimer i alt.

- Det var forventeligt, at der ville blive slået rekord i år, siger John Cappelen, der er klimatolog ved DMI.

- Vi har haft en meget tør og solrig sommer, der desværre også var den værste tørke nogensinde i Danmark. Efter maj, juni og juli kunne vi godt se, hvor det begyndte at bære hen.

For selv om rekorden blev slået på en decemberdag, er det sommermånederne og maj, der for alvor sendte solskinstimerne på himmelflugt.

Maj blev med 347 solskinstimer den mest solrige maj gennem tiden, og juli slog også rekorder med 339 timers solskin på 31 døgn.

Fejrer med en solskinsdag

Eftersom december ikke er slut endnu, er der tale om et kvalificeret skøn ud fra hvor mange timer, solen normalt skinner i december.

Det har meteorologerne udregnet ud fra, hvor mange timer solen normalt skinner i december. Og det er der stor forskel på. I 2010 skinnede solen i 81 timer i julemåneden. I 1959 skinnede den i otte timer i hele december. Vi gentager: Otte timer.

Ind til frokost i dag har den dog skinnet i lidt mere end fire timer i denne måned, lyder det fra klimatolog John Cappelen.

Og solen fortsætter med at skinne i det meste af landet i dag.

- Vi fejrer rekorden med en solskinsdag til danskerne, siger John Cappelen.

DMI måler solskinstimer i vejrstationer over hele landet.

Stationerne er udstyret med termometre og barometre, og de måler også solindstråling hver 10. minut. Indstrålingen bliver derefter omsat til solskinstimer.

Facebook
Twitter