21 år siden i dag: Decemberorkanen rev landet itu

Orkanen satte ny dansk vindrekord og kostede menneskeliv og ødelagde for milliarder.

Oprydningen efter den voldsomme orkan gik i gang dagene efter orkanens rasen. I Syd- og Sønderjylland var mange skove hårdt medtaget, blandt andet her ved Jels Skovsø, hvor man forsøgte at hente en knust bil ud. (Foto: Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix)

Der er ikke mange danske hændelser i nyere tid, der kan få folk til at genkalde, præcis hvor de var, da det fandt sted. Men der er en dato, de fleste kan huske fra Mayland-kalenderen: 3. december 1999.

Dagen for den orkan, der siden blev døbt Decemberorkanen.

Med vindstød der udfordrede holdbarheden på murstenshuse og solidt rodfæstede træer, efterlod orkanen sig et synligt aftryk i landsskabet. Ja, de fleste steder i samfundet kunne man faktisk finde spor. Forsikringsselskaberne måtte udbetale store summer til genopbygning, landets skadestuer og læger fik ekstra travlt med 800 tilskadekomne og syv mennesker mistede livet.

Der var store kræfter over landet, og det var også den kraftigste orkan i det 20. århundrede. Den blev dannet af et kraftigt lavtryk på 952 hPa, og det ramte den jyske vestkyst om eftermiddagen. Derfra gik den ind over det meste af landet, og de kraftige vindstød fik store konsekvenser. Og vinden kan være en voldsom kraft at møde.

En af dem, der oplevede orkanen på nært hold, er Palle Christensen fra Esbjerg. Har var på arbejde den aften i december som Falck-redder, og han blev tilkaldt til havnen i Esbjerg. Her var to personer fanget i en bil i vandmasserne, der forlængst var begyndt at skylde ind over havnen.

- Det var jo en maksimal storm: Jeg har aldrig oplevet noget lignende hverken før eller siden. Det blæste helt vildt, vandet piskede rundt og det regnede, husker han om den aften for 21 år siden.

Ikke langt derfra, i Ribe, blev der målt fem meter højere vandstand end normalen. Og de kraftige vindstød ødelagde store skovområder. Efter orkanen opgjorde man, at der var i nærheden af 4 millioner kubikmeter træ gået tabt.

Det var ikke kun træerne, det gik udover. Tilbage på havnen oplevede Palle Christensen, at det fløj rundt med tagsten, træer og skraldespande. Alt imens at han og kollegerne forsøgte at redde de to mennesker. Men den forhøjede vandstand betød, at det nær var umuligt at se, hvor havnen stoppede, og havet startede.

Derfor ventede der også Palle Christensen en mere end vanskelig opgave, da han blev sendt ud for at redde to bilpassagerer, som sad i vand til livet. Det gjorde de, da alarmen gik. Da Palle Christensen stiger ud, står han selv i vand til brystet.

- Da vi landede derude, kiggede vi ud på ét stort hav. Vi kunne ikke se, at der holdt en bil – vi kunne ikke se noget som helst, fortæller han.

Omkring ham tog vinden til i styrke. Når man læser tallene, kan det være svært at forholde sig til, hvilke kræfter, der var på spil. Men du kan selv teste her, hvor vildt 51 meter i sekundet faktisk er:

En plads i historiebøgerne

Decemberorkanen blev efterfølgende klassificeret som en landsdækkende klasse 4-orkan på DMI´s stormliste. Det er den øverste kategori, og før en orkan får den titel, kræver det, at middelvinden er over 28,5 meter i sekundet og at 10 procent af landet har været udsat for så kraftige vinde.

Og 3. december var der ingen tvivl. Orkanen blev den kraftigste, vi har målt siden 1891, hvor DMI begyndte at liste de danske storme. Og apropos rekorder. Orkanen blev også det økonomisk mest kostbare vejrfænomen, vi har oplevet i Danmark. Forsikringsselskaberne anslår nemlig, at orkanen ødelagde værdier for hele 13 milliarder kroner.

Kostede liv

Da orkanen havde passeret landet, havde syv personer mistet livet. Og det var alvor for de redningsfolk, der blev kaldt ud. Det vidste Palle Christensen også med det samme, da de omsider fik kæmpet sig frem til bilen med de to personer i.

- Damen er på det tidspunkt halvt bevidstløs, han er vågen. Så vi får dem ud og prøver på at bære hende. Men det kan vi ikke. Så manden går selv, og vi bliver nødt til to mand at trække hende gennem vandet og op til bilen, og får hende kørt på sygehuset, siger han. Begge overlevede. Men for Palle Christensen vil den december-aften altid være i hukommelsen.

- Det blæser jo tit herovre i Vestjylland. Men det der, det var ekstremt voldsomt, opsummerer han.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter