54 skader anmeldt efter Alexander

Stormen Alexander blev ikke så voldsom som frygtet. Falck melder lørdag morgen om 54 skader på landsplan.

Alle færger til og fra Bornholm var aflyst, men ellers slap bornholmerne billigt - ligesom resten af landet. (Foto: DR © DR)

Stormen Alexander, som fredag blæste hen over landet, var ventet med bekymring. Men stormen og de deraf følgende skader blev langt mindre end frygtet.

Ifølge en status lørdag morgen lidt før klokken 8.00 har Falck modtaget 54 anmeldelser om skader på huse i hele Danmark. Det oplyser pressemedarbejder Peter Miles til DR Nyheder.

Antallet af anmeldelser er væsentligt lavere end de 4.000 skader, som blev anmeldt efter hver af stormene Allan og Bodil i 2013.

Bornholm slap også billigt

Ifølge Falck er det typisk tage, som har lidt skade af de kraftige vindstød. Store mængder regn har desuden forårsaget vandskader flere af de steder, hvor tagene blæste af.

På forhånd var det ventet, at Alexander ville være hårdest ved bornholmerne, men Falck har blot registreret én anmeldelse på øen i Østersøen.

- Bornholm er sluppet ret billigt. Der er meldinger om enkelte væltede træer, få strømafbrydelser og vand på kørebanen. Men det var fly- og færgetrafikken, som blev hårdest ramt, fortæller DR Nyheders journalist Sofie Rønde Mathiesen fra lufthavnen i Rønne.

Flytrafikken var fredag aften op til syv en halv time forsinket, mens alle færger var aflyst.

Færgen mellem Ystad og Rønne kunne lørdag morgen heller ikke sejle, men op ad formiddagen lørdag skulle færgen sejle igen.

Ifølge Ritzau er det dog ikke hurtigfærgen Leonora Christina, som sejler. I stedet er færgen Povl Anker sat ind, og da det tager Povl Anker tre timer at sejle fra Rønne til Ystad, har man måtte aflyse hver anden sejlads.

Ingen skader i Nord- og Midtjylland

I Syddanmark er der anmeldt 12 skader, på Sydsjælland 13 mens hovedstaden topper listen med 28 skader. I både Midt- og Nordjylland er der ingen meldinger om skader.

Antallet af anmeldelser kan ifølge Falck stige i løbet af dagen i takt med, at folk står op og får tilset huset.

Varsling nødvendig

Øresundsbroen var lukket mellem 18:30 og 22:30 på grund af stormen, ligesom DSB aflyste en række togafgange fredag. I Københavns Lufthavn blev flytrafikken påvirket, således at enkelte afgange blev op mod to timer forsinket.

Selv om stormen blev mindre end frygtet, kunne meteorologerne ikke gøre andet end at advare, fortæller DR's vejrvært Mikael Jarnvig.

- Stormen udviklede sig noget langsommere og ikke helt så hidsigt, som prognoserne sagde. Men når prognoserne sagde det, de gjorde i forgårs (torsdag red.), så skal man altså varsle. Så kan man glæde sig over, at det ikke gik så slemt, siger Mikael Jarnvig.

Alexander har fortsat sin kurs op over Den Finske Bugt og fortsætter ind over Rusland, hvor den vil aftage.

FacebookTwitter