6.000 franske får fanget i tidlig september-sne - ulvene har gode forhold

80 centimeter sne har gjort det svært for fåreflokkene at komme ned af deres bjerg.

Selvom snevejr er ensbetydende med en vigtig skisæson i de franske alper, har det i år fået et lidt for tidligt startskud.

I hvert fald hvis man spørger lokale fåreavlere. En gruppe på omkring 6.000 får er nemlig pludselig blevet fanget på et bjerg, efter der faldt store mængder sne i løbet af weekenden og mandag.

Og det er særligt tidligt. Derfor nåede man ikke at lede fårene ned ad bjerget, der ligger mellem Col de la Croix de Fer-passet og Col du Glandon-passet.

Hvis de navne ringer en klokke, er du sikkert interesseret i cykelsport - for det var i samme område, at Michael Rasmussen tilbage i 2006 vandt 16. etape af Tour de France.

Den tidlige sne betyder, at både fåreavler og de lokale myndighederne nu har travlt, fortæller borgmesteren i Saint-Colomban-des-Villards.

- Det er nødvendigt at spare tid for at kunne fjerne dyrene, så opdrætteren kan transportere dem under rolige forhold. Det svarer til, at vi kan evakuere én besætning om dagen. Vi kan ikke gøre det hurtigere. Vi er nødt til at læsse fårene i lastbiler og transportere dem ad landevejen, siger Pierr-Yves Bonnivard.

De sultne får har ikke meget plads i bjergene. (© France Television)

En sulten ulv i hælene

Situationen er kritisk for de mange får. På grund af de store mængder sne, kan de ikke finde græs, og det har været vanskeligt at få mad op til de store flokke, fordi vejene også har være spærret af snemængderne.

Og samtidig har en ny udfordring sat sine fodspor i sneen, fortæller Pierr-Yves Bonnivard.

- Ulvene har haft gode muligheder de sidste par dage. Fårene var i sneen og kunne ikke bevæge sig. Samtidig har det været tåget, så vi kunne ikke holde øje med flokkene. Det udnyttede ulvene. I dag regner vi med at finde ud af, hvor mange dyr der mangler.

Det tyder ikke på, at der er lysere tider forude for fårene. Vejrudsigten i det franske lover nemlig mere sne de kommende dage.

Se indslaget fra fransk tv øverst i artiklen.

Facebook
Twitter