6.000 lyn i går: Garvet meteorolog kan ikke huske vildere tordenuge

Den varme, fugtige luft har givet usædvanligt vejr denne uge. Og der er måske mere torden på vej.

Øresundsbroen blev også ramt af lyn lørdag aften. Her set fra den svenske side. (Foto: TT News Agency © Scanpix)

Det har buldret, braget og blitzet – igen og igen. Denne uge har været præget af usædvanlig mange brag, og alene lørdag var der omkring 6.000 lyn, viser en foreløbig optælling fra DMI.

- Det er rigtig mange lyn. Når jeg tænker tilbage i min lange karriere, kan jeg ikke huske, at vi har haft så mange tordenvejr efter hinanden. Det har jo stort set stået på hele ugen, og det er usædvanligt, fortæller vagtchef hos DMI Thyge Rasmussen. Han har været i vejrbranchen i fire årtier.

Og det er et højt antal lyn. Normalt er der i gennemsnit et lyn per kvadratkilometer om året.

Det voldsomme vejr i går ramte især den sydøstlige del af landet, og uvejret havde også flere skybrud med sig. På Bornholm faldt der 31 millimeter regn.

Hver prik er et lyn, der ramte landet lørdag. (Foto: DMI)

- Det har været lyn og torden rigtig mange steder lørdag. Det har mest koncentreret sig i den sydøstlige del af landet, og især ned over Falster og Bornholm har det været meget voldsomt, mens Nord- og Østjylland stort set ikke har fået noget. Så det har været lidt ulige fordelt, siger Thyge Rasmussen.

Klemt mellem varmt og koldt

Det vilde vejr skyldes, at Danmark hele ugen har ligget klemt mellem to store luftmasser med forskellig temperatur.

- Tordenvejr er et spørgsmål om, at vi skal have tilstrækkelig meget varme og fugt i atmosfæren og temperaturforskelle. Vi har i den forløbne uge haft meget varm luft liggende lige øst for os, mens det har været en hel del køligere vest for os, og så har vi ligget lige i grænseområdet mellem varme og kulde. Det giver stort potentiale for regn og torden.

Tordenvejrene har typisk udviklet sig over det nordlige Tyskland, hvor der også har været et møde mellem varm og kold luft, og så er de drevet op over Danmark.

Det sker ofte sådan, men det er usædvanligt at se allerede i juni.

- Det er jo ikke den tid på året, hvor vi plejer at lyne så meget. De fleste tordenvejr kommer normalt i juli og august, så vi er tidligt ude med tordensæsonen i år, siger Thyge Rasmussen.

Mere torden på vej

I dag ser det dog pænere ud. Solen vil titte frem i det meste af landet og give sommervejr med temperaturer omkring 20 grader. Men sådan bliver det ikke ved.

- Det ser ud som om, vi kun får en pause i det meget ustabile vejr. I dag bliver det pænt med solskin, men på tirsdag begynder det igen. Især i Jylland kan der bygges nogle tordenbyger op i løbet af eftermiddagen, og senere på ugen ligner fredag en dag, hvor der kunne komme torden, siger Thyge Rasmussen.

For en del landmænd og haveejere kan det dog være godt nyt. Selvom denne uges uvejr har fået bugt med meget af tørken, er der stadig flere steder i landet, der kunne bruge lidt mere vand.

(Foto: DMI)

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter