Årets europæiske sommer blev den varmeste nogensinde

En ny rapport slår fast, at temperaturen nåede rekordhøjt op i sommermånederne.

I det sydlige Europa var der hedebølge i august i flere lande, blandt andet i Athen i Grækkenland. Foto: REUTERS/Costas Baltas (Foto: COSTAS BALTAS © Ritzau Scanpix)

Det har været en meget varm sommer i Europa i år, når man kigger på de generelle temperaturer, vi har målt gennem juni, juli og august.

Det slår en ny rapport fra Copernicus fast. Copernicus er EU's klimatjeneste, der overvåger klimaets udvikling og løbende indsamler data fra de europæiske landes målinger.

Og sommeren i år går direkte ind i historiebøgerne. Gennemsnitstemperaturen landede 0,96 grader over gennemsnittet fra 1991-2020. Dermed slår den rekorden fra 2018 med 0,1 grad.

Grafen viser, hvilke år temperaturen i Europa gennem de tre sommermåneder har været under og over gennemsnittet gennem perioden fra 1979 til 2020. Nul-punktet er gennemsnittet. Grafik: Copernicus Climate Change Service/ECMWF.

I rapporten kan man blandt andet læse, at selvom sommeren var køligere i den nordlige del af Europa, så var den andre steder markant varmere.

Hedebølge trækker gennemsnittet op

Juni blev den næstvarmeste i Europa, det samme blev en varm juli, mens august blev middelmådig, både herhjemme og i Europa som helhed.

På Sicilien i Italien målte man den højeste temperatur, man nogensinde har målt i Europa. Den er endnu ikke endeligt bekræftet af WMO, men med langt over 40 grader fik det skovarbejdere til at forberede sig på at undgå spredning af potentielle skovbrand. Foto: REUTERS/Antonio Parrinello (Foto: Antonio Parrinello © Ritzau Scanpix)

Men i Sydeuropa oplevede man en usædvanlig varm august, hvor der blandt andet var hedebølge. I løbet af den blev der blandt andet målt 48,8 grader på Sicilien i Italien 11. august.

Temperaturen er endnu ikke verificeret af WMO, World Meteorological Organization, men gør den det, vil det være den højeste temperatur, der nogensinde er målt i Europa.

Bred enighed om rekord

I Copernicus har man kun detaljeret klimadata, der går tilbage til 1979. Det er også i den tidsperiode, men har beregnet gennemsnittet udfra. Men ifølge klimaagenturet er der altså god grund til at lade rekorden strække sig længere tilbage i tiden.

- Der er enighed mellem datasæt om, at der i den almindeligt observerede periode fra 1850 og fremefter ikke var somre varmere end disse.

Facebook
Twitter