Årets korteste dag var længere i København end Skagen

I dag var det årets korteste dag, men den var ikke lige kort alle steder i landet.

Solopgang over Gedser d. 21/12-2014 (Foto: Ruth Guttesen © DR Brugerbillede)

I dag var det årets korteste dag, men det var ikke alle steder i landet, at den var lige kort.

I København var dagslængden for eksempel lige omkring 7 timer - med et minut eller to fra eller til, afhængigt af hvor i byen, man befandt sig.

Den korteste i Danmark finder man på Nordstranden ved Skagen, som er Danmarks nordligste punkt. Her var dagslængden helt nede på 6 timer og 31 minutter.

Solen er højest ved Gedser

Ved Danmarks sydligeste punkt i dag, sydspidsen af Falster ved Gedser, var dagen næsten tre kvarter længere. Her var solen nemlig på himlen i sammenlagt 7 timer og 15 minutter.

Årsagen til forskellene finder vi i breddegraderne. Des højere mod nord, des lavere står solen over horisonten. Ved Skagen var solhøjden ved middagstid i dag således kun 8,6 grader over horisonten. I København og ved Gedser var den henholdsvis 10,8 og 11,9 grader ved samme tid.

En solargraph

Solhøjden kan illustreres visuelt, som på billedet her.

(Foto: Kresten Hansen © DR Vejret)

Billedet er indsendt til DR Vejret af Kresten Hansen fra Brønderslev og er taget med et såkaldt pinholekamera - også kaldet en solargraph.

Billedet viser solens gang over himmelen fra sommersolhverv i år, altså årets længste dag, til og med i formiddags, her på årets korteste dag. Den øverste bue er fra årets længste dag omkring Skt. Hans, og de nederste er blot et par dage gamle.

Den faldende solhøjde kan ses ved, at buen ikke længere kan nå lige så højt op på billedet. At længden på dagen bliver kortere kan ses på, at buen starter sin stigning senere og slutter tidligere.

Derudover kan man også skelne perioder med meget sol fra perioder med øget skydække. De perioder ses som en lys bue når vejret har været klart, mens gråvejr har givet en mere gnidret utydelig bue på fotografiet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk