Årets varmeste dag målt, men nu går det den anden vej

Regn og torden på vej til Danmark. Sydeuropa har fortsat udsigt til hedebølge.

Det varme vejr har lokket mange på stranden den seneste tid, men nu falder temperaturen mærkbart. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

32 grader blev der i dag målt på Lolland. Dermed er der tale om årets hidtil varmeste dag, oplyser Danmarks Meteorologiske Institut (DMI).

Men der er så heller ikke udsigt til nye varmerekorder i denne omgang, fortæller DR's vejrvært Mikael Jarnvig.

- I dag toppede det på Lolland, men det bliver ikke varmere det næste pæne stykke tid, siger han.

Lørdag kunne man også i Syd- og Vestsjælland opleve temperaturer nær 30 grader, mens Jylland havde køligere vejr. Og den tendens breder sig til resten af landet, fortæller Jarnvig.

Grafik fra DMI, der viser dagens højeste temperaturer. (Foto: © DMI)

- Fra i morgen bliver det betydeligt køligere, siger han.

- I de kommende dage vil vi rundt regnet få 20 grader, og der er udsigt til regn og torden, siger Mikael Jarnvig.

Varsel om risiko for skybrud

DMI udsendte lørdag eftermiddag en melding om risiko for lokale skybrud og torden i det meste af landet i aften og i nat.

Når varslet er så bredt, skyldes det, at der er usikkerhed om, hvor hurtigt bygerne bevæger sig over landet, fortæller vagthavende meteorolog hos DMI, Hans Peter Wandler.

- De fleste har muligvis så meget fart på, at de ikke kan nå at kaste nok vand af sig til et skybrud, som er 15 millimeter på 30 minutter, skriver meteorologen i en kommentar.

Varmen fortsætter omkring Middelhavet

Ifølge DR's vejrvært skyldes vejrskiftet et lavtryk over De Britiske Øer, der sender kold luft indover Danmark, mens det sydlige Europa stadig er fanget i et højtryk, hvor både Spanien, Italien, Grækenland og Tyrkiet i det seneste dage har oplevet temperaturer pænt over de 40 grader.

- Især i det østlige Middelhav er det meget varm, og det bliver det ved med, fortæller Mikael Jarnvig.

  • Folk søger skygge i en park i Milano. Hedebølgen i Italien fortsætter, og flere byer er i alarmberedskab. (Foto: © MOURAD BALTI TOUATI, Ritzau Scanpix)
  • En mand køler fødderne i floden Donau i Beograd. Også Serbien oplever i øjeblikket en hedebølge med daglige temperaturer over 35 grader. (Foto: © Andrej Isakovic, Ritzau Scanpix)
  • Af med skjorten i Palma på den spanske ø Mallorca. (Foto: © Tomàs Moyà, Associated Press)
1 / 3

I Italien har hedebølgen, som man har navngivet "Cerberus", ført til, at man har udsendt rød alarm for ti byer, blandt andet Rom, Firenze og Bologna. Folk opfordres til at holde sig indendøre og undgå at drikke alkohol.

I Grækenland har regeringen suspenderet arbejdet i den varmeste tid på døgnet. Den europæiske varmerekord blev dog ikke slået i dag.

Men der skal også en hel del mere til i det sydlige Europa end på Lolland. På Sicilien er årets varmeste dag indtil videre på 48,8 grader.

- Så højt kom vi slet ikke op i dag, siger Mikael Jarnvig.