Anden varmerekord på én uge: Aldrig er der målt højere temperaturer i Grønland

'Det er jo helt ekstremt,' siger professor i klimaforandringer.

De høje temperaturer gør, at isen smelter og laver floder og søer på toppen af Indlandsisen. Før år 2000 var det kun sket én gang, men efter år 2000 er det sket en håndfuld gange. (Foto: NASA EARTH OBSERVATORY HANDOUT)

Opdatering: Den 8. august oplyste DMI, at de rekordhøje målinger målt på indlandsisen den 1. og 2. august var misvisende, og selvom temperaturerne stadig var høje, var der ikke tale om rekordhøje temperaturer. Der var derfor tale om en fejlmåling, da obervationer fra andre vejrstationer har vist, at temperaturen lå på minus to grader.

Selvom den seneste varmerekord for toppen af Grønlands Indlandsis blev slået i torsdags, fik den rekord ikke lov til at stå længe.

Fredag klokken 16.00 blev der nemlig målt 4,7 graders varme ved DMI's vejrstation ved Summit i 3.202 meters højde. Her plejer temperaturen at ligge omkring frysepunktet på denne tid af året.

Og det er altså to grader mere end den ellers ret friske rekord på 2,2 grader, som blev målt torsdag. Der er dog tale om foreløbige målinger, da de først skal endeligt verificeres efter weekenden.

Selv om en stigning på knap fem grader måske ikke lyder af meget, så er det voldsomt. Det siger Sebastian Mernild, der blandt andet er professor i klimaforandringer:

- Det er jo helt ekstremt! Det genererer jo en masse afsmeltning - også inde på isen, lyder det fra Sebastian Mernild, som også er leder af Nansen Senteret i Bergen i Norge.

10-11 milliarder ton is smelter dagligt

Og netop smeltningen af enorme mængder is er en af de grelleste følger af de høje temperaturer.

Og kombineret med mindre nedbør i vinterhalvåret er dette års varmerekorder meget kritiske for isen, som siden år 2000 er smeltet mere end nogensinde før.

- Vi ved, at i perioden fra årtusindeskiftet til årtotusindeskiftet, har vi kun et eksempel på afsmeltning på toppen af indlandsisen - det var tilbage i 1889. Kigger vi på perioden fra år 2000 og frem til i dag, har vi faktisk haft en håndfuld gange, hvor vi har set afsmeltning på Indlandsisen, siger han.

Lige nu smelter 10-11 milliarder ton indlandsis dagligt og flyder ud i verdenshavene. Det ser blandt andet sådan her ud:

  • Den smeltende is skaber kæmpe floder af vand. (Foto: SOCIAL MEDIA)
  • Dette fotografi fra den 13. juni viser slædehunde i vand til knæene, hvor der plejer at ligge is. (Foto: Steffen Olsen © AFP or licensors)
  • Blå floder flyder i den mørke indlandsis. (Foto: SOCIAL MEDIA)
  • Smukt ser det ud, men smeltningen skaber højere vandstande i verdenshavene. (Foto: NASA EARTH OBSERVATORY HANDOUT)
  • Smeltevandet samler sig i søer på indlandsisen. (Foto: NASA EARTH OBSERVATORY HANDOUT)
1 / 5

En enkelt 'ekstremhændelse', som Sebastian Mernild kalder de høje temperaturer, behøver ikke i sig selv være alarmerende, siger han, men forklarer, at de mange ekstreme hændelser og rekorder er et tegn på, at klimaet forandrer sig.

- Vi begynder at se et mønster med flere ekstreme hændelser kloden rundt, siger han og forklarer, at det ikke kan fornægtes, at menneskets globale forbrug og opvarmning af kloden spiller en rolle.

Det er ikke kun på toppen af Indlandsisen, at varmen har meldt sit indtog. Hedebølgen, der plagede Europa i sidste uge, er nemlig rykket mod nord, og det betyder, at hele Grønland har varme temperaturer.

Rettelse: Det fremgik tidligere af faktaboksen, at Indlandsisen dækker 1,7 millioner kvadratmeter, men det korrekte er 1,7 millioner kvadratkilometer.

FacebookTwitter