Fra gedigent vintervejr til højsommer: Næste uge understreger aprils ustadige vejrrygte

Fra snevejr til mulighed for tocifrede plusgrader.

Der var hvidt overalt i Hjørring fredag morgen, hvor kraftige snebyger fra nordvest havde pakket af landsdelen ind. Foto: Birger Josephsen

Mens man i dagens landsdækkende vejrudsigt med god grund kunne finde en sol frem og klistre på fredagen, så var dén udsigt langt fra, hvad man lokalt kunne trække gardinerne fra til i store dele af Jylland.

Kraftige snebyger har givet et vinterlandskab med flere centimeter sne, og selvom solen senere kommer frem i det meste af landet, så er dagen et godt billede på, hvor ustadigt aprils vejr kan være.

Det forklarer meteorolog ved DR Vejret Mikael Jarnvig.

- Det kan næsten blive hvad som helst - lige fra gedigent vintervejr til højsommer. Det danske vejrarkiv melder om temperaturer lige fra minus 19 grader 3. april 1922 til hele 28,6 varmegrader 27. april 1993, siger han og kalder april for en spændende måned set fra en meteorologs synsvinkel.

Den seneste uge har givet flere dage med regn og byger dagen igennem. Der har dog også været plads til solen mellem skyerne. Her er det en dobbelt regnbue over Aarhus. Foto: Peter Thyssen

Varme fra syd og kulde fra nord

Årsagen til de enorme kontraster findes i årstidernes skiften. Solen kan nemlig nemt varme os op, og det mærker man i endnu højere grad syd for os. Og det kan blive vores gevinst, siger Mikael Jarnvig.

- Solen er kommet så højt på himlen over Europa, at der kan blive helt sommervarmt i Sydeuropa. Får vi en lang søndenvind, kan vi få transporteret den varme luft helt op til os, forklarer han og tilføjer, at vinden dog sagtens kan give os en hel anden luft ind over landet.

- Omvendt er vi ikke kommet længere væk fra vinteren, end at den kolde polarluft stadig dækker Grønland, Ishavet og store dele af Norskehavet. Et kraftigt lavtryk over Skandinavien kan trække kold luft helt ned til os, fordi det ofte danner en "lang" nordlig eller nordvestlig vind helt fra Norskehavet og ned til Danmark, siger han.

Efter weekenden vil temperaturen stige, men der vil fortsat være byger de fleste dage, og de kan sagtens være med sne eller slud. Grafik: Simon Brix

Den kommende uge viser variationer

Denne uge har vi haft flere dage med regulært regnvejr, og vi har da også allerede nået omkring tre fjerdedele af den regn, der normalt falder i april. Her har vinden fra vestlig kant givet os fronter, der også har givet byger. Og den udsigt fortsætter ind i weekenden, hvor mange starter påskeferien.

Men efter weekenden får vi endnu et af de skifte i vinden, som ændrer vejrudsigten, siger Mikael Jarnvig.

Forår

- For tiden har vi den kolde nordvestenvind med lavtryk over Skandinavien, men efterhånden trækker lavtrykket ud af billedet i nordlig retning og en betydelig lunere søndenvind baner sig vej til os fra Sydvesteuropa, siger han og peger på, at vi kan se frem til højere temperaturer den kommende uge. Men en helt blå og tør himmel, som den vi havde i marts, bliver det dog ikke.

- Når den lunere og mere fugtige luft maser på, vil det ofte give regn en overgang, men man kan tydeligt mærke, at det er en hel anden luft, der har fået overtaget.