Askepartikler fra skovbrande i Canada farvede morgenhimlen ekstra rød

Solen stod op omkring klokken 7.00, men allerede inden da lyste himlen op i orange, lilla og rødlige nuancer.

Billedet her er taget ved Thorup Strand ind over skoven i morges klokken 7.15. Torsdagens solopgang blev lidt mere rød af partikler i atmosfæren fra skovbrande i Canada. (Foto: © Jørn Bonde)

Tusindvis af danskere kunne torsdag morgen misse mod en ekstra rød morgenhimmel.

Og DR Vejrets brugere var flittige med kameraerne:

 • Torben Kronborg stod ved Kongekajen i Helsingør klokken 6.30 i morges og tog dette billede. (Foto: © Torben Kronborg)
 • "Ildrød morgen ved Vikær Strand," skriver Pia Printz-Rohde. (Foto: © Pia Printz-Rohde)
 • "Sikke en himmel at stå op til," skriver Connie Mikkelsen til billedet her. Det er udsigt fra hendes soveværelse i Marstal på Ærø. (Foto: © Connie Mikkelsen)
 • En diset morgensol ved Osted ved Roskilde. Den disede fornemmelse hænger sammen med røg i atmosfæren fra skovbrande i Canada. (Foto: © Michael Frandsen)
 • Vimplen vugger i solopgangen set fra Højrup, Midtfyn (Foto: © Erik Truelsen)
 • Kaj Nordborg-Løvstad var tidligt ude med kameraet. Klokken 6.43 knipsede han dette fine foto af solopgangen tagett fra badebroen ved Middelfart Havbad. (Foto: © Kaj Nordborg-Løvstad)
 • Kronborg indhyllet i lyserød dis klokken 6.45 i morges. (Foto: © Ulla Skøtt Andersen)
 • Her er endnu et morgenfoto fra Østerstrand ved Nykøbing Mors. (Foto: © Henrik Pedersen)
 • José Carlos fangede solopgangen i dag ved Amagerstrand. (Foto: © José Carlos)
 • Sådan tog morgenens solopgang sig ud over Højby på Nordvestsjælland. (Foto: © Astrid Lægaard)
 • "Morgenstund har guld i mund," skriver Jimmi Tolstrup Henriksen - Her på vej mod Lillebælt. (Foto: © Jimmi Tolstrup Henriksen)
1 / 11

Solen stod op omkring klokken 7.00, men allerede inden da lyste himlen op i orange, lilla og rødlige nuancer.

Ved solopgang er der længere vej gennem atmosfæren end midt på dagen, hvor solen står højest på himlen. På sin rejse gennem atmosfæren bliver noget af sollyset absorberet af partikler som blandt andet støv, sod og pollen. På den måde bliver en del af solens lys spredt og absorberet, før det når ned til os på jorden.

Det er især de blå farver i det oprindeligt hvide sollys, der bliver absorberet af partiklerne, så det kun er de rødlige farver i lysets spektrum, som når frem til jorden - og på den måde toner de røde nuancer frem.

Skovbrande i Canada påvirker vores udsigt

Jo flere partikler, der er i luften, jo mere rød kan solen fremstå hos os. Og lige netop dén faktor har påvirket dagens morgenhimmel.

Skovbrande i Canada har nemlig i øjeblikket spredt askepartikler i atmosfæren over et stort areal. Det gjorde formentlig torsdagens solopgang ekstra rød og gav også morgenhimlen et lidt diset udtryk.

Et mere koncentreret område med røg fra skovbrandene i Canada, der har ligget over De Britiske Øer, vil i løbet af torsdagen trække ind over os. I aften vil røgen så ligge over os og give en ekstra rød solnedgang de steder, det er klart vejr.

Her er prognosen for aerosoler i atmosfæren i aften klokken 20.00. Det gule område, der strejfer Danmark, er partikler i atmosfæren fra skovbrande i Canada. Det vil give en ekstra rød solnedgang i aften - snyd ikke dig selv for den oplevelse.

Vi har netop haft efterårsjævndøgn, og det betyder, at dagene nu bliver kortere. Dagen er aftaget med 5 timer 42 minutter, solen stod i dag op klokken 07.06 og går ned klokken 18.56 i aften.

Farverne og udseendet på solopgangen afhænger meget af skydækket, og jo mere klart vejret er, jo flottere er sollysets spil i atmosfæren typisk.