Tusindvis af danskere kunne torsdag morgen misse mod en ekstra rød morgenhimmel.
Og DR Vejrets brugere var flittige med kameraerne:
Solen stod op omkring klokken 7.00, men allerede inden da lyste himlen op i orange, lilla og rødlige nuancer.
Ved solopgang er der længere vej gennem atmosfæren end midt på dagen, hvor solen står højest på himlen. På sin rejse gennem atmosfæren bliver noget af sollyset absorberet af partikler som blandt andet støv, sod og pollen. På den måde bliver en del af solens lys spredt og absorberet, før det når ned til os på jorden.
Det er især de blå farver i det oprindeligt hvide sollys, der bliver absorberet af partiklerne, så det kun er de rødlige farver i lysets spektrum, som når frem til jorden - og på den måde toner de røde nuancer frem.
Skovbrande i Canada påvirker vores udsigt
Jo flere partikler, der er i luften, jo mere rød kan solen fremstå hos os. Og lige netop dén faktor har påvirket dagens morgenhimmel.
Skovbrande i Canada har nemlig i øjeblikket spredt askepartikler i atmosfæren over et stort areal. Det gjorde formentlig torsdagens solopgang ekstra rød og gav også morgenhimlen et lidt diset udtryk.
Et mere koncentreret område med røg fra skovbrandene i Canada, der har ligget over De Britiske Øer, vil i løbet af torsdagen trække ind over os. I aften vil røgen så ligge over os og give en ekstra rød solnedgang de steder, det er klart vejr.
Vi har netop haft efterårsjævndøgn, og det betyder, at dagene nu bliver kortere. Dagen er aftaget med 5 timer 42 minutter, solen stod i dag op klokken 07.06 og går ned klokken 18.56 i aften.
Farverne og udseendet på solopgangen afhænger meget af skydækket, og jo mere klart vejret er, jo flottere er sollysets spil i atmosfæren typisk.