Atter nordlys over Danmark - to grunde til der nu er gode chancer for at se det

Høj solaktivitet og Jordens position ved efterårsjævndøgn giver gode muligheder for nordlys

Flot nordlys over Kronborg i Helsingør natten til torsdag den 14. september. (Foto: © Bettina Pedersen)

For anden nat i træk blev der natten til torsdag set nordlys over Danmark. Nordlyset kunne ses i forbindelse med en geomagnetisk storm, der nu har varet i et par døgn.

Det kan meget vel ikke være sidste gang i den kommende måneds tid, der vil kunne ses nordlys fra Danmark.

Vil man gerne se nordlys, har man lige nu flere grunde til at glæde sig.

Skyer af elektrisk ladet plasma giver nordlys

Nordlys opstår, når der i forbindelse med soludbrud sendes en sky af elektrisk ladet plasma fra Solen i retning mod Jorden. Når den rammer Jordens magnetfelt, vil der opstå en geomagnetisk storm.

De elektrisk ladede partikler går i forbindelse med iltatomer i den ydre del af atmosfæren og udsender fluorescerende lys i røde, violette og grønne farvenuancer.

Det er dette lys, vi kan se som nordlys.

Soludbrud kan give geomagnetisk storm

Forudsætningen for at se nordlys er således, at der er stor aktivitet på Solen. En stor del af de soludbrud, der sender udladninger af plasma mod Jorden kommer fra solpletter på Solens overflade.

Og netop antallet af solpletter er et mål for, hvor aktiv Solen er.

Lige nu er Solen på vej ind i en aktiv periode, og i dag er der eksempelvis hele seks store grupper med solpletter, der har potentiale til i perioder at sende skyer af elektrisk ladet plasma væk fra Solens overflade, som ved mødet med Jordens magnetfelt kan give geomagnetisk storm.

Solpletter på Solens overflade den 14. september. Hvert af områderne med solpletter har et nummer. (Foto: © SDO/HMI)

Solen på vej ind i en aktiv periode

Solen har en cyklus på 11 år, hvor solens aktivitet varierer. Den seneste solcyklus kulminerede i 2014, hvorefter der var et minimum, der blev nået i 2020.

Siden da har solaktiviteten været stigende, og det vil den antageligt fortsætte med, indtil den igangværende solcyklus kulminerer engang i løbet af 2025.

Solpletterne er solcyklussens store indikator. Mange solpletter på overfladen ses, når Solen er mest aktiv.

Dermed er vi lige nu inde i en periode, hvor det må forventes, at der fra de flere solpletter vil være et stadig større antal soludbrud, som giver øget chance for geomagnetiske storme, der giver mulighed for at se nordlys.

Solaktiviteten: Antallet af solpletter per måned - samt prognose frem til 2030. (Foto: © Space Weather Prediction Center/NOAA)

Bedst chance for at se nordlys omkring jævndøgn

Ud over den generelt øgede chance for geomagnetiske storme, er der stor forskel på, hvilken årstid de er både flest og kraftigst.

Vi nærmer os lige nu et af de to tidspunkter på året, hvor der er bedst chance for at se nordlys.

Omkring jævndøgn, der for efterårsjævndøgnets vedkommende er den 23. september, giver Jordens lodrette aksehældning de bedste betingelser for, at det elektrisk ladede plasma fra Solen kan nå ned gennem Jordens magnetfelt ved polerne.

Derfor ser man også en stor sæsonmæssig variation i antallet af geomagnetiske storme.

Herunder er antallet af gennemsnitligt antal dage med kraftige geomagnetiske storme i de seneste 100 år måned for måned, der viser, at der omkring både forårs- og efterårsjævndøgn er øget chance for geomagnetiske storme - og dermed også for at se nordlys.

Rumvejrudsigter kan hjælpe på vej til at se nordlyset

Selv om nordlys er hyppigst og bedst at se i de polare egne, så kan relativt kraftige geomagnetiske storme oggså få det til at blafre så langt mod syd, at det kan ses i Danmark.

Vil man på nordlysjagt herhjemme, skal man holde øje med muligheden for, at betingelserne er til stede, og så væbne sig med tålmodighed.

Man kan følge med i udsigterne for rumvejret, som udsendes af det amerikanske center forudsigelse af rumvejr.

Her udgives der flere gange dagligt udsigter for om der er forstyrrelser i Jordens magnetfelt i de kommende dage.

De amerikanske rumvejrs-meteorologer anvender et indeks, der et udtryk for den geomagnetiske aktivitet. Det hedder Kp-indekset.

Ved et Kp-indeks på 5 er det en indikation af, der er geomagnetisk storm. Når det 7 er den geomagnetiske storm kraftig.

For at se nordlys i Danmark skal Kp-indekset typisk op på 5 eller derover.

Man kan her holde øje med rumvejrudsigterne fra Space Weather Prediction Center.

Optimale betingelser for at se nordlys: Mørke, klart vejr og geomagnetisk storm. Her er det ved Vedersøklit i februar 2023. (Foto: © ANNE NYSOM)

Er udsigterne gode, er perioden i timerne omkring midnat generelt der, hvor man har bedst chance for at se nordlys - men det kan opstå på alle tidspunkter.

Det kræver blot nogenlunde klart vejr, og så kan man yderligere optimere sin chance for at se nordlys, ved at finde et sted med så lidt lys som muligt.

Mange steder i Danmark er lysforureningen så stor, at det alene af den grund er umuligt at se nordlys.

Link til interaktivt kort herunder finder du på Lightpollutionmap.

Kort over lysforurening i Danmark viser, hvor man bedst kan se nattehimlen - og dermed også nordlys. (Foto: © Lightpollutionmap.info)

Derudover skal man have fri udsigt mod nord - gerne fra et højt sted eller ved kysten - så man kan se horisonten.

Og så skal man have god tålmodighed, for nordlyset kommer ofte i bølger.

Man kan med fordel bruge et kamera med mulighed for at justere på lukketiden til at få øje på nordlyset. Det kan godt hjælpe øjet lidt på vej, hvis nordlyset blot er svagt.