Bierne skruer honningproduktionen i vejret

Særligt mange solskinstimer har fået bierne tidligt i gang med årets produktion.

Økologisk landmand og biavler Kurt Kjelde fra Vamdrup har allerede i år høstet mere honning nu end hele sidste år. Og højsæsonen ligger fortsat en måned ude i fremtiden. (Foto: Alexander Janku Ravn Homilius)

Det summer godt om landets bikuber i år. Der er nemlig rigtig stor aktivitet for de bevingede insekter, og det kan måles på honningproduktionen.

Hos Kurt Kjelde fra Vamdrup i Sydjylland er der på nuværende tidspunkt allerede hevet mere honning ud af bistaderne, end han kunne hele sidste år. Og det er endda, inden at biernes produktion rammer højsæsonen.

- Indtil nu har de vel lavet 60 kilo, hvilket er det, de normalt laver på en hel sæson, fortæller han.

- Som det ser ud nu, så bliver det vel okay, lyder det med jysk underspillethed fra landmanden og honningavleren om de gul- og sortstribedes produktion.

Bierne og blomsterne

Det er et varmt forår og særligt mange

solskinstimer
, der har sat gang i produktionen. Temperaturen har fået blomster og frugttræer til at blomstre tidligt, og det har givet honningbierne mulighed for at flyve ud og samle nektar og pollen.

- Det er et meget lille dyr, så det er meget påvirket at temperatur, så det er vigtigt, at temperaturen er høj, fortæller han.

Og der har været sol, varme og

tørke
de seneste måneder, og det er især blomster på Kurt Kjeldes økologiske marker såsom kornblomster, raps, lupiner, der giver muligheder for bierne.

Der har været mere udsigt til solen i forårs-månederne i år, og det har blandt andet påvirket blomster og træer, der tidligere er sprunget ud.

Derved har der været ideelle vilkår for bierne. Det viser Kurt Kjelde, når han hiver en af pladerne op fra et stade:

- Så er der honning, masser! Der er 2 - 2,5 kilo i én plade, viser han, godt pakket ind i en dragt, der beskytter ham mod stik.

- De er lidt pirrelige i dag, fordi regnen har holdt dem inde i et par dage, siger han.

Økologisk landmand og biavler Kurt Kjelde har haft en god sæson. Hans bier har nydt godt af, at foråret har været varmt, hvilket har fået blomsterne frem. (Foto: Alexander Janku Ravn Homilius)

Normalt producerer bierne på Kurt Kjeldes mark størstedelen af honningen i slutningen af sæsonen i juli og august, så forventningerne til hele sæsonen er store, siger han.

- Jeg tror, det bliver rigtig godt i år.

Facebook
Twitter