Billeder: Lysende ring rundt om solen

Rigtigt mange har set en lysende ring omkring solen i går og spurgt, hvad det er. Her er både billeder og en forklaring.

Vejrfænomenet halo ses ofte i forbindelse med et tyndt lag af høje skyer som er drevet foran solen.

De høje skyer består udelukkende af iskrystaller, og når solens stråler rammer disse, spredes lyset, og der dannes derved en ring rundt om solen.

De dannes i det, vi kalder cirrusskyer, som på vores breddegrader typisk ligger i 5-13 km højde.

Længere mod nord er det ca. i 3-8 km højde og mod ækvator 8-18 km højde typisk.

Brugerne spørger:

 • Hej! Hvor kan man regne med at se haloen i dag?
  Bornholm er måske det sted, hvor der er færrest skyer, lige nu og derfor ikke kan se nogen halo, men ellers er det generelt i hele landet at disse høje cirrusskyer er, så du være heldig alle steder. Cirrusskyerne skulle også komme til Bornholm i løbet af dagen.
 • Jeg har før set to 'halvcirkler' eller buer på himlen, som lyste op. Er det også skyerne der er på spil her?
  Det kan meget vel være et andet lysfænomen kaldet bisole. Det er de samme forhold som gør sig gældende, men formentlig er der flere skyer, når ringen går hele vejen rundt om solen og bliver til en halo.
 • Kan der også være haloer om månen?
  Ja, det ser man af og til. Det kan også ses rundt om andre lyskilder, som lygtepæle. Det ser selvfølgelig bare lidt anderledes ud.
  Du kan se flere af brugernes spørgsmål og svarene her.

Fænomenet forekommer både på den sydlige og nordlige halvkugle. Vejret i Danmark, hvor vi har mange fronter lægger dog ofte op til dette fænomen, da det kræver et fint tyndt lag høje skyer. De ses ofte foran front og kan varsle om vejrskifte.

En halo har ofte en bredde på 22 grader på grund af iskrystallernes sekskantede struktur. Nogle gange kan man også se dem med en 46 graders bredde.

Der er gode chancer for at se en halo igen i dag, idet en front nærmer sig fra vest og giver flere skyer og måske lidt regn fra i aften og i nat. Før fronten ser man tit disse høje skyer.

Send gerne flere vejrbilleder til os på vejret@dr.dk eller 1212.