(Foto: © Foto: © Ole Hougaard)

BILLEDER Solen er så rød, men hvorfor?

I morges kunne man mange steder i Jylland sige godmorgen til en malerisk rød himmel, da solen stod op.

Røde, lyserøde og orange farver på en let skydækket himmel. Hele farvepaletten var i spil, da den røde morgensol sagde godmorgen i dag.

Mens nord- og sønderjyderne blev snydt for farvespillet, åbnede himlen sig i de centrale dele af Jylland. Det har fået flere danskere til at finde kameraet frem og fange et glimt af den røde himmel.

Inklusiv journalisten selv.

For det ér magisk at se solen male himlen rød - også på en kølig januarmorgen.

De røde og orange farver på himlen kommer fra solen, der ændrer farve fra hvid til rød, når dens stråler bevæger gennem atmosfæren ved solopgang.

- Atmosfæren indeholder små koncentrationer af partikler som blandt andet ørkenstøv, sod og pollen, og når solens lys passerer partiklerne, bliver en del af lyset spredt og absorberet.

Det siger meteorolog ved DR Vejret, Thomas Mørk.

Læs mere om hvorfor solen farver himlen rød her:

  • - Det er især de kortbølgede blå farver i det oprindeligt hvide sollys, der bliver tilbageholdt og spredt af partiklerne. Dermed er det kun de langbølgede rødlige farver i lysets spektrum, som når frem til Jorden, hvormed solen fremstår rød, siger Thomas Mørk. Ved solopgang og solnedgang er der længere vej gennem atmosfæren end midt på dagen, hvor solen står højest på himlen, og dermed er det her, de smukke røde nuancer toner frem. Her ses den røde morgenhimmel i Selling, Østjylland. (Foto: © Ole Hougaard)
    1 / 4
  • Tirsdag morgen kan solen tilmed have været lidt mere rød end normalt, siger Thomas Mørk. Ifølge prognosen fra Copernicus var der nemlig en forøget forekomst af partikler i atmosfæren over dele af Danmark. Skyer på himlen forstærker de røde farver Solens er rød hver morgen, når dens stråler bevæger sig gennem atmosfæren. Men på grund af vejret er det ikke hver dag, vi får lov til at se de røde farver på himlen. Her er dagens solopgang i Louns, Midtjylland. (Foto: © Bodil Bak Nielsen)
    2 / 4
  • Er det overskyet, giver det sig selv, at vi ikke kan se farverne, men en helt skyfri himmel er heller ikke brugbar. Her er der tungt, rødt oplyst skydække ved Bøgild i Midtjylland. - Der skal gerne være lidt skyer på himlen, før de røde nuancer toner frem, siger meteorolog Thomas Mørk. (Foto: © Jean Rytter)
    3 / 4
  • - Der skal være noget, der kan blive ramt og oplyst af sollyset. Er der ingen skyer, er der ikke noget lærred til projektoren, siger Thomas Mørk. I morges var der i den centrale del af landet brud i skydækket, og solens allerførste stråler kunne dermed oplyse undersiden af skyerne gennem sprækkerne, og de røde nuancer tonede frem. Solen malede de få skyer, der var på himlen, lyserøde over Aarhus havn i morges ved Dokk1, hvor DR Vejret har redaktion. (Foto: © Helena Holvad)
    4 / 4