Blå himmel, sol og forår: Men vinden snyder dig i de her dage

Vinden er en stærk faktor for hvordan vi oplever vejret

Vilde gulerødder rækker op mod skyerne som blomstrer op ved Selling. Foto: Ole Hougaard

En sol på en blå himmel, et tal for temperaturen og et kig på kalenderen, der siger forår, det plejer at være nok til at kunne fælde en dom over, om vi får en dag med godt, lunt forårsvejr eller ej.

Men faktisk er der et lille symbol på femdøgnsskemaet, der er i foråret har næsten større betydning. Nemlig vinden. Det er den, der er forklaringen på, at der i onsdags blev målt 20,1 graders varme i Sønderjylland, mens der i dag for anden dag suser snebyger over himlen.

Vinden har nemlig skiftet både retning og styrke, og det er to meget vigtige elementer i, hvordan særligt foråret udspiller sig. Det fortæller vejrvært Nina Bendixen fra DR Vejret.

- Det er vinden, der afgør, at vi ikke har de høje forårstemperaturer lige nu. Det er nemlig vinden, der lige nu sørger for, at vi har det så køligt. Vinden er i nordvest, og den henter kulden helt oppe fra Arktis, fortæller hun om de seneste dages forårsvejr, der blandt andet har budt på frostgrader og snefald mange steder i landet.

Vinden har de seneste to dage sørget for at sende polarkulde mod Danmark. Det har givet snebyger mange steder i landet. Her er det Strandvejen i Helsingør mandag. Foto: Kim Hansen

Retning og styrke afgør forårsfornemmelserne

Generelt er der to aspekter ved vinden, der har indflydelse på, hvordan vi oplever vejret. For selvom himlen er blå og solen skinner, så er det ikke nok til at opveje vindstyrken, forklarer Nina Bendixen.

- Man kan kigge ud af vinduet og tænke, det ser godt ud, men det er virkelig koldt. Solen varmer ikke så meget endnu, fordi den stadig står forholdsvist lavt på himlen.

Derfor vil det i høj grad være vindens styrke og retning, der afgør, hvordan du oplever foråret.

- Vindstyrken har meget at sige især på den her årstid. Er det 4-5 grader, og det blæser en hård vind, så føles det hurtigt som frostgrader, siger hun og uddyber.

- Den kan holde os i nærheden af nattefrost, som nok spolerer planen for mange haveejere, der gerne vil i gang.

Normalt er middeltemperaturen de seneste 30 år for marts 3,3 graders varme, mens den ligger på 7,2 i april. Typisk er det højere temperaturer i slutningen af april, der trækker gennemsnittet op.

Det lune forår kommer blæsende

Man kan ikke lave faste regler for, hvordan vejret bliver alt efter vindretningen, og selvom luft fra nord ofte vil være koldt, så er den i disse dage særlig frisk, fordi den hentes ned stor styrke fra polaregne.

- Kulden rammer ikke kun os, den bevæger sig ret langt ned i Europa.

Venter du på, at det hele skifter, så er det også vindretningen, du skal holde øje med, siger Nina Bendixen.

-For at det kan blive lunt forårsvejr, så skal vi gerne hente vinden fra sydlige retninger. Det er der dog ikke just udsigt til. Weekenden igennem er det koldt, men måske i midten af næste uge, kan vinden skifte.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk