Blæsende og tørt vejr øger risiko for brand: Hav spanden eller vandslangen klar

Ukrudtsbrænderen var en stor synder i 2020, og den kan ende med at sætte en ny rekord i år.

Ukrudtsbrændere var skyld i næsten 400 brande i 2020. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix Denmark)

Kunne du tænke dig en grillaften i sommervarmen, eller trænger terrassen til en tur med ukrudtsbrænderen?

Så bør du tænke dig om en ekstra gang.

Efter flere uger næsten uden regn advarer Danske Beredskaber om moderat til høj brandfare flere steder i landet. Og brandfareindekset ser kun ud til at stige frem mod slutningen af ugen.

- Man skal huske, at det stadigvæk er tørt derude, det er blæsende, og det har været varmt tidligere, så der er faktisk stadigvæk en høj brandfare mange steder, siger Bjarne Nigaard, der er sekretariatschef i Danske Beredskaber.

Beredskaberne har været ude hos flere, hvor det er gået galt med ilden.

- Vi får meldinger ind fra flere af vores beredskaber om, at der stadigvæk er folk derude, der lige glemmer at bruge den sunde fornuft, inden de tænder op i kulgrillen for at varme pølserne, eller inden de vil af med ukrudtet i indkørslen, siger han.

Træk i billedet for at se, hvordan brandfareindekset forventes at udvikle sig fra i onsdag til søndag i denne uge. (Foto: Beredskabsstyrelsen © Beredskabsstyrelsen / Foto: Beredskabsstyrelsen © Beredskabsstyrelsen)

Han fortæller, at man i beredskabet altid håber på en rolig sommer, fordi det betyder, at der er færre, der kommer til skade, men tørkeindekset truer den rolige sommer, siger Mikael Jarnvig, der er vært på DR Vejret.

- På landsplan ligger vi på cirka 9,4 ud af 10 i tørkeindekset. Det, der skal til, før brandmanden slapper af, er, at vi skal væsentligt længere ned, og det, tror, jeg kommer til at tage uger.

Ukrudtsbrænder kan sætte brandrekord igen

Kulgrillen er en klassisk skyldig, når det kommer til havebrande i sommervarmen. Men en ny genstand har sneget sig ind i brandstatistikkerne - ukrudtsbrænderen.

- I 2020 var der rekord i antal brande startet af ukrudtsbrændere. Vi kom op på næsten 400 brande, og hvis ikke vi passer meget godt på og hjælper hinanden, så kunne 2021 godt komme til at være en ny kedelig rekord med ukrudtsbrænderen. Så jeg håber, at vi kan hjælpes ad med at få styr på ukrudtsbrænderen – den fylder for meget i statistikken, siger Bjarne Nigaard.

Hør beredskabsinspektør My Christensen give fem gode råd til brug af ukrudtsbrænder i videoen nedenfor:

En brand startet af en ukrudtsbrænder sker typisk ved, at gløder rammer en carport af træ, et skur, et plankeværk eller noget bevoksning i haven.

- Det skal man altså være utrolig forsigtig med, fordi selvom man går videre og tænker, at nu er det væk, så ligger der stadigvæk nogle gløder og ulmer, og lige pludselig ved et vindpust kan det få tag i det, der er brændbart, i nærheden.

Et godt råd, hvis ukrudtet stikker i øjnene, er at fjerne det på den gammeldags måde med lugning.

Og skal det være med ukrudtsbrænderen, skal vandslange eller en spand med vand med rundt i haven.

- Gnister kan flyve rigtig langt, og dermed også sagt, at hvis man går i gang, så hold afstand. Selv små vindpust kan få en gnist til at gå i gang. Ukrudtet skal ikke brændes, det skal faktisk kun svitses, for ellers er der for mange gløder tilbage. Og hav spanden eller vandslangen klar.

Skal der grilles på kulgrillen, skal den stå på et ikke brandbart, fast underlag, og spanden med vand skal igen stå klar.

- Og når man så skal have fut i grillen, skal det være uden brandbare væsker – altså husfarens yndlingsprodukt nummer et, tændvæsken, skal man ikke bruge. Brug en grillstarter i stedet og styr optændingen, siger Bjarne Nigaard.

Hvornår kommer regnen så?

Selvom vi har fået noget regn i den seneste uges tid, har det ikke været nok.

- Det der med meget vand på kort tid – for eksempel skybrud – det er faktisk ikke nogen specielt god ting i forhold til at dæmpe brandfaren, fordi hvis vandet kommer for hurtigt, preller det simpelthen af i stedet for at blive suget op. Og hvis regnen kommer for sagte, så kan det nå at fordampe, inden det rammer en varm jord. Så vi skal egentlig have langvarig, jævn regn, før brandfaren for alvor går nedad, siger Bjarne Nigaard.

Og hvornår kommer der så noget mere regn, tænker du måske.

Det kan som bekendt være svært at forudse vejret helt sikkert. Men slutningen af ugen er et godt bud.

- Der er udsigt til regn og måske også torden i den sydvestlige del af landet på søndag. De følgende dage bliver blandede med byger og sol, siger Mikael Jarnvig.

Den mere jævne, langvarige regn, som beredsskabsstyrelsen allerhelst vil have, må vi tilsyneladende vente lidt længere på.

- Der kommer mere regn, men når vi ligger så højt i tørkeindekset, skal der mere til, før vi kommer længere ned, siger Mikael Jarnvig.

Det skyldes, at tørkeindekset ikke kun ser på den regn, der falder, men også på det vand, der er lagret i jorden.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk