Blæsten river og flår i Danmark - ventes først at løje af i morgen

Særligt langs den jyske vestkyst og i Nordjylland vil det fortsat blæse kraftigt resten af dagen.

Billedet her er fra Helsingør, som i går både blev ramt af blæsevejret og fik store mængder regn. Foto: Bettina Pedersen

Den kraftige blæst over Danmark fortsætter tirsdag – men der kommer til at være forskel på vindens styrke, alt efter hvor du befinder dig i landet.

Særligt nordjyderne og danskere langs Vestkysten skal holde godt fast på hat og paraply i dag, hvor der kan komme vindstød af stormstyrke.

Sådan lyder det fra DR’s vejrvært Simon Brix.

- Ved Hanstholm har vi fra morgenstunden allerede målt vindstød på 31,9 meter i sekundet. Men i resten af landet møder vi også vindstød, der ligger oppe omkring hård vind og kuling-styrke, fortæller han.

Vindstød af orkanstyrke registreres, når det blæser mere end 32,6 meter i sekundet, og det er ikke usandsynligt, at vi når det i dag langs Vestkysten, fortæller Simon Brix.

I Løkken blæste det fortsat kraftigt her til morgen. På stranden har man flyttet nogle af de kendte badehuse, men ikke alle er nået at komme i sikkerhed:

Mens det i den nord- og vestligste del af landet kan blæse kraftigt resten af dagen, er det primært i morgen, formiddag og de tidlige eftermiddagstimer, at man på Sjælland kan få en smag af det voldsomme vejr.

Fra morgenstunden blev der målt vindstød på 28,3 meter i sekundet ved Røsnæs Fyr nord for Kalundborg.

- Sjællands kyster kan også være påvirket. Men omkring middag begynder det at koncentrere sig omkring Nordjylland, siger Simon Brix.

Først når vi når onsdagen, er det blæsende vejr overstået, lyder det fra vejrværten.

- Onsdag formiddag er vi ved at være tilbage på et normalt niveau, og fra midnat vil det hovedsageligt være Nordjylland, hvor det er meget blæsende.

Mindre regn - men vær stadig opmærksom på vinden

Mens der tirsdag også faldt store mængder regn, vil vandet fra oven i dag spille en mindre rolle.

I de sydlige dele af landet vil det være som byger i den lette ende, men i eftermiddag, aften og nat vil det give regnvejr i Nordjylland, mens der fortsat er lidt sol længere mod syd, fortæller Simon Brix.

- Nordjyderne kan få op til 20 millimeter i dag. I resten af landet bliver det sandsynligvis ikke mere end en god håndfuld millimeter – og nogle steder slet ikke noget. Den sydlige del af landet kan tilmed opleve lidt sol i løbet af dagen, siger han.

I dag var mængderne af nedbør en helt anden. Ifølge DMI faldt er der for eksempel faldet 56 millimeter i Helsingør siden natten til mandag.

Her til morgen kan du igen møde knækkede grene, væltede skilte og andre tydelige tegn på vindens styrke i hele landet, lyder det fra DR's vejrvært. Billedet her er fra Helsingør i går. Foto: Bettina Pedersen.

Temperaturen i dag minder heller ikke på noget, der ligner sommervejr og vil hele døgnet ligge på mellem 13 og 15 grader.

Hos DMI opfordrer man danskerne til at passe på, hvis man færdes udendørs, da vindstød af stormstyrke kan betyde, at tagsten blæser ned, store grene knækker, træer kan vælte og at trampoliner og andre løse genstande kan flyve en tur.

Også i Aarhus, hvor DR Vejret holder til, lå der fra morgenstunden afrevne grene på vejen, fortæller Simon Brix.

- Træerne har blade i øjeblikket, og det betyder, at vinden har mere at tage fat i. Derfor ser vi flere væltede træer og grene, som er knækket over, selvom vindstyrken ikke er exceptionel.

Du kan resten af dagen følge vejret i vores live-blog her.