Blæsten vender tilbage: Nordsjælland kan blive ramt af farligt vejr

Kraftig vind presser vandstanden op i de indre danske farvande og ved Sjællands nordkyst.

Et lavtryk med kraftig blæst kommer til at presse vandet ind i de indre danske farvande de kommende dage. Arkivfoto. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

DMI har udsendt varsel om forhøjede vandstande i de indre danske farvande og ved Nordsjællands kyst på mandag.

Værst forventes det ved Nordsjællands kyst, hvor DMI varsler farligt vejr. Her forventes vandstanden at stige til et sted mellem 110 og 145 centimeter over normalen.

Også Roskilde Fjord og Isefjorden ventes at blive ramt hårdt. Her kan vandstanden nå op mellem 110 og 140 centimeter over normalen. Ved de fynske kyster forventes den forhøjede vandstand at nå op på 100 til 120 centimeter over normalen.

De forhøjede vandstande skyldes, at der i løbet af i morgen trækker et lavtryk øst om Danmark.

Det kommer til at give kraftig vind i store dele af landet, og på den jyske vestkyst ventes der stormende kuling fra nordvest samt vindstød af stormstyrke.

- Det er et meget kraftigt lavtryk. På bagsiden af det er der en masse vind. Det giver generelt set meget vind de næste par dage og særligt ved den jyske vestkyst fra i morgen aften og i hvert fald til midt på dagen mandag, siger DR's vejrvært Morten Lynge.

Risiko for sne- og sludbyger

Ifølge DMI medfører vindstød af stormstyrke stor sandsynlig for, at broer må lukkes for trafik, ligesom at der er risiko for, at tog- og vejstrækninger må lukke på grund af nedfaldne grene og væltede træer.

Mandag morgen vil vinden være mere omme i nord, og det får vandstanden til at stige i de indre danske farvande.

- Alt det her vind presser vand ned fra Skagerak og ind igennem Kattegat, og så lægger det et naturligt pres. Det bliver til Isefjord og Roskilde Fjord, der kommer under værst pres, men de nordfynske kyster bliver ikke fritaget, siger Morten Lynge.

Ikke nok med, at vandet ser ud til at stige, så kan der også komme nedbør i løbet af mandagen, hvor temperaturen i Nordsjælland og hovedstadsområdet kan ligge omkring frysepunktet. Det betyder, at der både kan komme sne- og sludbyger.

- Temperaturer på omkring 0 grader, vind og nedbør kan sagtens komme til at lukke veje og broer, siger Morten Lynge.

Facebook
Twitter