Brrr... Temperaturen kan snyde dig ved kysterne i maj

For tiden er der koldere ved kyster med pålandsvind. Lær de klassiske forårs-jokere at kende lige her.

I maj kan vinden ved kysterne spille dig et puds og gøre din oplevelse i strandstolen til en noget køligere affære end forventet. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Yes! Endelig.

Vejrværterne
har lovet op omkring 20 grader og fint solskinsvejr. Så du pakker picnickurv med snacks og optimisme, snupper et tæppe og en strandstol under armen og sætter kursen mod kysten.

Men hvad er den af? Dine arme trækker i en dragt af gåsehud, og termometeret er ikke i nærheden af de bemeldte 20 grader. Du er rendt ind i et klassisk forårsfænomen: Pålandsvinden. Jokeren, som kan spolere enhver snert af sommerfornemmelse, fordi det er markant køligere ved kyster med pålandsvind.

Fratræk mindst fem grader

”Men især ved kyster med pålandsvind kan det blive betydeligt koldere… ” Det er måske et af de forbehold, du jævnligt hører i vejrudsigterne i april, men næsten altid i maj måned.

Selv på de varmeste forårsdage er havvandet stadig så køligt, at det er markant koldere ved kysten, når vinden står på ude fra havet. Du skal trække mindst en håndfuld grader fra det, der bliver meldt ud i de

landsdækkende
vejrudsigter for at få den reelle temperatur ude ved kysterne med pålandsvind.

Kortet her illustrerer torsdagens maksimumstemperaturer. Vinden kom fra vest, og det ses tydligt på farvenuancerne, at det netop er ved de vestvendte kyster, det har været koldest. Havvandet er i øjeblikket omkring 10 grader, og meget højere kom maksimumstemperaturen heller ikke op i de kystnære, vestvendte områder. En håndfuld grader lunere blev det til gengæld i de østlige landsdele.   (Foto: DMI)

Kyst-joker nummer 2

En anden kyst-joker er søbrisen. Den opstår på vindstille og solrige dage, hvor der er svag vind og lune i luften på stranden. Men det er kun, lige indtil opvarmningen bliver for stor, så den varme luft over land stiger til vejrs. På den måde skabes der et tomrum over land, og det trækker kølig havluft ind for at udligne tomrummet over land. Pludselig bliver det køligere på stranden, og temperaturen falder brat, samtidig med at det blæser lidt op.

Svære at forudse

Når vi taler om søbriser, spiller verdenshjørnerne ingen rolle. Så uanset om kysten vender mod vest, øst, nord, eller syd, så kan vinden på vindstille, solrige dage pludselig friske op og blæse fra havet og ind over det forårslune land.

En søbrise varer typisk et par timer, og de kan være svære at forudse. Sommetider bliver muligheden for søbriser nævnt i de almindelige vejrudsigter fra

DMI
, men vær ellers forberedt på fænomenet på vindstille dage med stor forskel på land- og vandtemperaturer.

God strandtur. Og nå ja; god vind!

Facebook
Twitter