Christian, Carmen eller ingenting: Hvad skal vi kalde orkanen?

I Tyskland, Storbritannien og Sverige har man navngivet mandagens orkan. Det skal vi nok også til i Danmark.

Mandag hærgede stormen over hele landet. Her i Klintebjerg på Nordfyn. (Foto: Lone Knudsen)

Christian, Simone, Carmen og St. Jude. Navnene dækker over det samme vejrfænomen - nemlig den voldsomme efterårsstorm, der ramte Danmark og resten af Nordeuropa mandag.

Men i Danmark vil stormen - som i nogle dele af landet kan betegnes som en orkan - gå over i historiebøgerne som oktoberstormen 2013, lyder det fra DMI.

- Vi har simpelthen bare ikke tradition for at navngive stormene med drenge- eller pigenavne i Danmark, siger vagtchef ved DMI Frank Nielsen.

Officielt EU-navn

I Tyskland kalder man den voldsomme storm for Christian, og det navn har man også officielt taget til sig i EU. I Sverige er den blevet døbt Simone af det svenske meteorologiske institut SMHI, mens briterne altså kalder den St. Judes.

Ifølge avisen The Guardian var det en tv-meteorolog fra Birmingham, Leon Brown, som navngav stormen efter den dag, den skulle ramme - St. Judes dag.

Imens har the European Windstorm Centre døbt stormen Carmen.

Det burde være det samme

Vagtchef Frank Nielsen mener, at man burde koordinere navngivningen af vejrfænomenerne for at undgå forvirring.

- Det ville da være mest naturligt, hvis man i Europa kunne blive enige om at give den samme storm det samme navn, for sådan er det jo i hvert fald ikke i øjeblikket, siger han.

Danmark får måske navne

Men det kan være, at kommende storme i Danmark også får navne.

Klimaminister Martin Lidegaard (R) siger til Ekstra Bladet, at det er en fremragende idé, og at han vil bede DMI om at lave en liste med navne til de kommende storme.

- Der kommer jo flere og flere voldsomme storme, og hvis en storm har et navn, bliver det lettere at varsle og kommunikere om den, siger ministeren til eb.dk.

Tropiske orkaner

Det er kun de helt store tropiske orkaner, der får ét internationalt navn. Det sker efter et særligt system i Den Verdensmeteorologiske Organisation i Geneve, hvor der blandt andet skiftes mellem drenge- og pigenavne.

Argumentet for at give stormene navne er ifølge organisationen, at det gør det lettere for medierne at fortælle om vejrfænomenet, øger befolkningens interesse for advarsler og forbedrer mulighederne for et godt beredskab.

Den mest kendte tropiske orkan er nok Katrina, som ramte værst i Louisiana, Mississippi, Florida, Georgia og Alabama i USA i august 2005. Mindst 1800 mennesker omkom.

/ritzau/

Facebook
Twitter