Cykelturister valfarter til Ærø: Antallet er firedoblet på ét år

Ærø er en del af projektet Bike Island Fyn, som forsøger at gøre øen til en af de mest attraktive cykelferiedestinationer i Nordeuropa.

Der var mange cykelturister på Ærø tirsdag formiddag. Her er det Niels Kristian Skov på vej mod Ærøskøbing. (Foto: Rasmus Askman)

Man kan fristes til at tro, at der er garanti for medvind på Ærøs cykelstier, hvis man tæller antallet af cyklister, der i disse dage triller af øens færger.

I juli måned tog næsten 30.000 cyklister færgerne til Ærø, mens der i samme periode sidste år kun var 7000.

Stigningen glæder Laura Raidla, der arbejder for Destination Fyn, hvor hun blandt andet er chef for Bike Island Fyn. Projektets mål er fra 2020 at tiltrække cykelturister til Fyn, Langeland og Ærø.

- Ærø er et fantastisk hotspot at cykle på. Der er 150 kilometer vej, og der er skiltning af cykelruter 100 kilometer rundt om øen, siger Laura Raidla.

- Du har blandt andet de ærøske alper, hvor du kommer højt op og kan se havet til alle sider. Du har købstæder og små kulturspots. Man kan sige, Ærø er en miniversion af Fyn. Du får det hele samlet på ét sted, tilføjer hun.

Ærø har oplevet en voldsom vækst i antallet af cykelturister, fortæller chef for Bike Island Fyn & Bæredygtighed, Laura Raidla.

Som en del af projektet har Laura Raidla og hendes kolleger gjort en indsats for at udarbejde cykelkort og sørge for skiltning af cykelruter på øen. Derudover arbejder Destination Fyn sammen med flere overnatningssteder, så cykelturister eksempelvis har et sted at låse cyklen inde om natten og har basalt værktøj til rådighed til at ordne cyklen.

Udover egne initiativer er Laura Raidla bevidst om, at regeringens såkaldte sommerpakke, der tilbyder cyklister gratis færgeafgange til øen, har haft stor indflydelse på stigningen i antallet af turister.

- Selvfølgelig har det betydning, at landet har været ramt af coronavirusset og de lave færgepriser. Men vi tror også, at den indsats, som vi har gjort for at styrke og udvikle cykelturismen på Fyn, begynder at give et afkast, siger hun.

Kombination af motion og ferie

Turisterne cykler også øens veje tynde tirsdag formiddag, hvor solen står højt over Ærø. En af cyklisterne er Lone Frydensberg, der har pakket alle feriens fornødenheder på jernhesten.

- Det er dejligt at cykle rundt. Man kan være sig selv, bevæge sig rundt alle steder og sove ude ved vandet, siger Lone Frydensberg, der ikke kan sætte en finger på dagens lune sommervejr.

  • Lone Frydensberg og hendes mand, Jack Larsen, var yderst tilfreds med vejret tirsdag formiddag. Fra venstre: Lone Frydensberg, June Buch Larsen, Jan Christensen og Jack Larsen. (Foto: Rasmus Askman)
  • Gruppen kører mod Marstal, inden de senere på dagen tager færgen til Svendborg. (Foto: Rasmus Askman)
1 / 2

- Vi kan komme rundt på mange øer hernede, for nu koster det jo ikke meget at komme rundt, når færgerne er gratis. Ellers kan det være ret dyrt herovre, siger hun.

I dag har hun sammen med blandt andre sin mand, Jack Larsen, sat kursen mod havnebyen Marstal for at se sig omkring, shoppe og spise frokost. For dem handler dagene på cyklen nemlig ikke kun om at få pulsen op og kilometer i benene.

- Cykelferie er jo også en ferie. Det handler ikke bare om at hamre afsted og køre mange kilometer. Det er en blanding, siger Jack Larsen, der besøger øen for første gang.

Med på turen er Jan Christensen, der mener, at ferien i sadlen tilbyder en god måde at opleve naturen på.

- På cyklen kører vi helt andre veje end, hvis vi kørte i bil. De er mindre og ikke så trafikerede, siger Jan Christensen.

Det tyder på, at Lone Frydensberg og resten af gruppen kan beholde de kortærmede trøjer og cykelshorts på. Fra på torsdag og ugen ud bliver Danmark nemlig højst sandsynligt ramt af tør luft og varmere temperaturer på i underkanten af 30 grader.

Ifølge prognosen har danskerne flere meterologiske sommerdage i vente senere i ugen.

Det varme sommervejr skræmmer dog ikke Jack Larsen af cyklen.

- Det må vi bare tage, som det kommer. Vi drikker rigeligt med væske, så det tænker jeg nok, vi skal komme igennem, siger han og afkræfter teorien om, at der kun er medvind på Ærøs cykelstier.

- Det har været en jævn blanding. Sådan er det jo. Det går op, det går ned, og der kommer med- og modvind.

Vores Vejr rejser rundt i sommerlandet. I denne uge sender vi vejrudsigt fra Ærø. Tirsdag er vi på havnen i Marstal, mens vi sender fra havnen i Ærøskøbing onsdag og torsdag.