Cyklonen Idai raserede Mozambique: Sådan opfører cyklonerne sig i Det Indiske Ocean

Forstå de tropiske cykloner i den sydlige del af Det Indiske Ocean og deres samspil med klodens klima.

Cyklonen Idai ramte Mozambique, Malawi og Zimbabwe. (Foto: Nasa © Nasa)

Lige siden den tropiske cyklon Idai landede på Mozambique-kysten har den trukket et spor af nyheder om dens ødelæggelser og indvirkning.

Her får du et overblik over cyklonerne i Det Indiske Ocean.

Er der flere orkaner i Det Indiske Ocean i år end normalt?

Ja, i høj grad. I indeværende sæson, som løber fra november 2018 til maj 2019, har der indtil nu allerede været 13 cykloner.

Hele ni af disse har udviklet sig til intense cykloner, altså med en styrke på 3-5 på den almindelige Saffir-Simpsom 5 trins skala.

Cyklonen Idai, som ramte Sydøstafrika, var en af dem.

Hvor rammer cyklonerne?

Sporet af alle tropiske cykloner i det sydlige indiske ocean 1985-2005 (Foto: Wiki Commons © Nilfanion / Wikimedia Commons)

I dette passatvindsbælte rammes nordvestkysten af Australien, og følger vi bæltet gennem selve oceanet mod vest, rammes typisk øerne Rodriguez, Mauritius og La Reunion. På den afrikanske side af oceanet er det mest Madagaskar og Mozambique, der rammes og i sjældnere tilfælde Malawi, Zimbabwe og Tanzania.

Tropiske cykloner dannes i alle passatvindsbælterne, på nær mellem Vestafrika og Brasilien, hvor vandet er for koldt.

Passatvindsbælterne ligger på hver side af ækvator, mellem ækvator og de subtropiske højtryk.

En tropisk cyklon kan dannes hvor som helst i dette bælte, hvis de meteorologiske betingelser er til stede.

Bonus: Passatvindsbælterne var yndede sejlruter i sejlskibenes tidsalder, på grund af stabile vindforhold – altså på nær når man mødte en orkan.

Hvordan dannes en tropisk cyklon?

Den tropiske cyklon Joaninha midt i det indiske ocean 28 marts 2019 (Foto: DR VEJRET grafik © dr)

For at en tropisk cyklon kan dannes, skal flere betingelser være tilstede

 1. 1

  Overfladevandet skal være varmt – mindst 27 grader celsius, ellers vil der ikke frigives tilstrækkelig med energi, når vanddampen kondenseres til vand – og den proces er netop cyklonens benzin.

 2. 2

  Luften skal være ustabil hele vejen op gennem troposfæren, luft som bliver løftet opad skal altså helst kunne forsætte en opstigning af sig selv til omkring 15 kilometers højde.

 3. 3

  Lavt windshear. Vindens vertikale profil i cyklonens omegn skal helst ikke vride for meget op gennem atmosfæren.

 4. 4

  Hvis et område, der opfylder ovennævnte betingelser, udsættes for en mindre rotationsforstyrrelse, kan hele systemet accelerere til en tropisk cyklon med vinde af orkanstyrke.

Hvad er IOD for en størrelse?

Indiske Ocean Dipol (Foto: DR VEJRET grafik © dr)

En vigtig betingelse for dannelse af cyklonerne er oceanets overfladetemperatur, og den varierer nok så meget i Det Indiske Ocean, fordi der her forekommer en meget vigtig forskydning af varmt og koldt overfladevand kaldet Indian Ocean Dipol (IOD).

IOD hører vi ikke meget om her i Danmark, men den er ofte aktuel i det vestlige Australien, hvor den har stor betydning for regnmængden.

IOD er et koblet ocean- og atmosfærefænomen, som kan sammenlignes med El Nino i Stillehavet. Det flytter rundt på overfladevandet i den sydlige del af det indiske ocean, og dermed flyttes der også rundt på mængden af fugtighed og den tilhørende risiko for ekstra meget regn.

Dipolen kan have tre faser, en positiv fase, hvor det varme vand (og ekstra nedbør) ligger over mod Østafrika. En negativ fase, hvor det varme vand ligger over mod Det australske kontinent, og en neutral fase hvor forskellene er udvisket.

Lige nu er fasen neutral, men forventes senere på året at blive positiv.

Påvirker IOD antallet af cykloner i det Indiske Ocean?

Nyere forskning fra efteråret 2018 fastslår, at antallet af tropiske cykloner øges i den del af Det Indiske Ocean, som har det varme overfladevand. Det virker også indlysende, men nu er der også videnskabeligt bevis.

Der er dog variationer, som primært har at gøre med store forskelle i den vertikale vindprofil forskellige steder i oceanet.

Er IOD på virket af klimaforandringer?

Kun delvist. Det Indiske Oceans overfladetemperatur er stigende i samme størrelsesorden som andre verdenshave, og dermed er der også mere vanddamp (brændstof) til stede til dannelse af regn.

Det har tiltrukket videnskabelig interesse, at antallet af skift i dipolens fase mellem varmt og koldt overfladevand har været forhøjet de sidste på årtier.

Forskning peger imidlertid på, at denne øgning i faseskift sandsynligvis ikke er relateret til klimaforandringer.

Forsøg med klimamodeller, hvor atmosfærens strålingsbalance forceres mere eller mindre med klimagasser, udviser ikke nogen følsomhed i mængden af faseskift. Effekten tilskrives derfor naturlige fluktuationer i strålingsbalancen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk