Da Trump rykkede ind, rykkede Damon til Danmark. Nu holder surfbrættet ham her

Damon Vestervand flyttede som reaktion på valgaftenen i USA i 2016, og nu ligger fremtiden i Klitmøller.

41-årige Damon Vestervand kommer oprindeligt fra USA, men udsigten til fire år med Donald Trump som præsident fik ham til at rykke til Danmark. I dag bor han i Klitmøller og elsker at have få minutter fra sit hjem til Vesterhavet. (Foto: Simon Brix)

- Bølgerne begynder at bygge op nu. Det kan godt være, jeg skal tilbage senere i dag med mit long board, siger Damon Vestervand, mens han haler sit stand up paddle-bræt op af vandet ud for Klitmøller.

Tyve minutter tidligere sad den 41-årige amerikaner i sit hus og kunne med en åben bærbar computer passe sit job som softwareingeniør.

- Allerede efter jeg havde boet her i et par uger, kom jeg med i en sms-kæde for surfere. Så fik jeg en sms, når bølgerne var gode. Og så tager man bare afsted, uanset om det er klokken ni om morgenen eller sent om aftenen. Det kan jeg virkelig godt lide, siger han, mens han trækker trøjens hætte over hovedet og dækker den glatte isse.

- Jeg blev lidt solbrændt forleden, jeg var ude, siger han og griner.

I dagligdagen som software ingeniør for det nystartede firma Acter, kan Damon Vestervand selv tilrettelægge sine arbejdstider. Det bruger han til at få det bedste mulige familieliv og at kunne tage ud at surfe, når bølgerne er optimale. (Foto: Simon Brix)

Vejen til Klitmøller startede tilbage i 2016, hvor han arbejdede for Uber i Albuquerque i det sydvestlige USA. På valgaftenen i 2016, hvor det skulle afgøres, hvem der skulle lede landet de kommende fire år, blev udfaldet Donald Trump. Derfra besluttede Damon, at han ikke skulle være en del af "Trumps America".

- Jeg er en hvid, øvre middelklasse, heteroseksuel mand, så det ville sikkert ikke have ramt mig personligt. Det havde sikkert bidraget positivt til min økonomi, jeg havde nok betalt mindre i skat. Men jeg ville ikke være med til det. Så jeg besluttede mig for at put my money where my mouth is, siger han på et flot dansk, der nogle gange låner en frase og fast vending fra det amerikanske sprog.

- Jeg havde samtidig været facineret af den nordiske model, så det var det sidste skub for, at jeg besluttede mig at flytte til Aarhus.

Med en opvækst i Denver var han vant til naturens rige muligheder for alle former for aktiviteter, uanset om det skulle foregå i søer, på bjerge eller i sne. Men Damon Vestervand var fortrøstningsfuld for Danmark i forhold til at finde oplevelser og udfordringer.

Fra stranden ved Klitmøller er der mange surfere, der hopper i bølgerne. Efter kun få uger i byen kom Damon Vestervand med i en sms-kæde, så der bippede en anbefaling ind, hver gang bølger og vind skabte gode surf-bølger. (Foto: Simon Brix)

- Jeg talte med min tidligere chef, og jeg sagde, at jeg jo bare kunne begynde at dyrke cross country-skiløb igen. "Arrh, der er ikke mange bjerge i Danmark," fortalte han så. Nå, men så kan jeg jo bare dyrke langrend, svarede jeg. "Arh, det sner faktisk ikke ofte nok til, at du kan det," kunne han fortælle.

- Og så kiggede jeg på Danmark. Der er jo masser af vand og vind. Så måtte jeg lære at bruge det, fortæller Damon om glæden ved surfbrættet.

I Danmark mødte han sin hustru, og sammen skiftede de total fire efternavne ud til Vestervand, og rykkede mod Vestkysten. Uden en plan for arbejdslivet, men for at få større muligheden for en vild natur. I dag arbejder han i Acter, et nystartet firma, der hjælper virksomheder og organisationer med omstillingen til bæredygtig drift. Inden han sagde ja til jobbet, var det dog vigtigt for ham, at jobbet kunne bære hans ambitioner om at kombinere familieliv med natur og surf.

- Jeg sagde, at jeg lige var flyttet til Klitmøller, og her boede jeg. Så det skulle kombineres med det. Og det kan det. De er okay med, at jeg lige er væk i et par timer, hvis bølgerne er gode. Så arbejder jeg igen senere.

- Vejret er altid godt her. Eller, det er altid interessant her, så der er altid rige muligheder for at komme ud, siger han. Men muligheden for at komme ud handler også om et andet begreb, han kender fra USA, men som kræver et dansk ord for at fungere fuldt ud.

De seneste år har Damon Vestervand også fået andre ting i tilværelsen, der holder et ekstra fokus på hans work life balance. Blandt andet hans ti måneder gamle datter. Han har derudover også en pige på tre år. (Foto: Simon Brix)

- Det betyder så enormt meget, at man i Danmark arbejder så aktivt med det work life balance. I USA har vi ikke en gang et ord for "arbejdsglæde" - du kan ikke oversætte det. Og det synes jeg generelt er sigende for Danmark, siger han, og fortæller, at også det politiske klima inspirerer ham.

- Selv de konservative her taler jo om grøn omstilling og rettigheder for homoseksuelle. Det danske system er bygget op om at hjælpe, og selv når der er nogle, der udnytter det, så oplever jeg danskerne sige, "det skal du ikke gøre."I USA havde man sagt, at fordi der er nogle, der udnytter det, så skal vi helt afskaffe den hjælp, fortæller han og siger, at han oplever, at det påvirker danskerne mere, end han tror, vi selv er klar over.

- Det har en helt enorm kulturel betydning, og det påvirker virkelig folks mentalitet, oplever jeg.

I dag har familien boet i Klitmøller i fire måneder. Damons hverdag er fleksibel, så han når både arbejde og pligter. Men selv dagligdagens gøremål er sjovere i Klitmøller, argumenterer han.

- Jeg kører gennem Danmarks ældste nationalpark, når jeg afleverer min datter i børnehave. Altså hvor fedt er det ikke lige, spørger han retorisk.

Damon Vestervand er mest glad for sit stand up paddle bræt, men han har også andre typer surfbræt, alt efter vejrforholdene. (Foto: Simon Brix)
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk