Dårligt vejrnyt til de sommer-solglade: 'Intet tyder på en lang periode med sol og høje temperaturer'

Langtidsprognosen giver ikke meget håb for varme sommerdage i juni.

Tiltrods for, at den stabile og sommerlige vejr endnu er udeblevet, så har der stadig været plads til udendørsaktiviteter. Her er det ved Kegnæs, hvor vandets temperatur dog stadig er langt fra sommerens vanlige niveau. Foto: Viggo Hjort Kohberg

Siden sommeren begyndte for tre uger siden, har der ikke været mange dage, hvor man med sikkerhed valgte rigtigt i garderoben, hvis man hoppede i et par shorts og lod paraplyen hænge hjemme i garderoben.

Der har nemlig været masser af dage med byger, og i dag er der også udsendt varsel om risiko for skybrud i flere dele af landet.

Og sukker du efter lidt mere varme og færre regndråber i vejrudsigten, så skal du nok springe over de næste ugers vejrprognose.

Det fortæller vejrvært Louise Gade ved DR Vejret.

- Jeg kan godt forstå, at mange i øjeblikket spørger sig selv: ”Hvor bliver sommervejret af?”. Det generelle billede er, at sommeren bliver med ret blandet vejr. Der kommer dage, hvor vejret er rigtig sommerligt, men der kommer også dage med byger, siger hun.

Klassisk dansk sommer

Juni måned har faktisk givet mindre vand, end vi er vant til.

Til og med i dag er det blevet til 32,2 millimeter, to tredjedele igennem måneden. Normalt ender der 64,3 millimeter i regnmåleren.

Men Louise Gade ser ikke tegn på, at en lidt mere tør juni giver plads til mere af det varme sommervejr, som nogen måske higer så meget efter.

- Der er intet, der tyder på, at vi får en sommer som i 2018, hvor vi havde en lang, sammenhængende periode med højtryksvejr, sol og høje temperaturer.

- Sommeren 2022 bliver mere broget og blandet. Klassisk, dansk sommer kan man også kalde det. Derfor vil jeg opfordre til, at man gør sig umage med virkelig at nyde de små blokke af dage med sommerligt vejr, for de skal nok komme, siger hun.

Allerede i denne uge får man nemlig mulighed for at fornemme sommeren i det meste af landet.

- Vi skal ikke vente længe på en fin dag. I morgen byder på tørt og meget solrigt vejr med temperaturer omkring 20 grader. Onsdag og torsdag, hvor det er Sankthansaften, bliver også med tørvejr og nogen sol. I løbet af weekenden kommer der flere byger, men til gengæld stiger temperaturerne op til 25 grader, fortæller Louise Gade.

(Foto: Grafik: Louise Gade)

Juli kan sætte sommeren i gang

Prognoserne for juli måned peger ret samstemmende på, at flere højtryksrygge passerer landet og giver os dage med sol, varme og høje temperaturer.

Men det er ikke et farvel til de regnfulde skyer, siger Louise Gade.

- Vi skal indstille os på, at der kommer dage med flere skyer og regn eller byger i forbindelse med mindre lavtryk eller fronter, siger hun.

Den kommende måned ser ud til at give os mere sommerligt vejr, men på klassisk dansk vis inkluderer det også dage med byger. Foto: Erik Brodersen

Kigger vi længere frem i sommeren, hvor usikkerheden altså også stiger i forhold til prognosernes præcision, så er det nok ikke den afslutning, man håber på, siger Louise Gade.

- Alt tyder på, at sommeren slutter som den startede – prognoserne for august peger nemlig også på ustadigt vejr med jævnlige skift fra sol til regn.

- Men fortvivl ikke – det solrige, varme sensommervejr skal nok besøge dig. Det bliver bare i relativt korte perioder af gangen. Så nyd det, nyd det, nyd det, siger hun.