Dagens hede kan sætte rekord: Vi kan få den varmeste julidag nogensinde

Det er særligt i Syd- og Sønderjylland, at temperaturerne i dag kommer rigtig højt op.

Der er rigtig god grund til at tage på stranden i dag. Hele Danmark får nemlig en varm og solrig dag. (Foto: John Randeris © Scanpix)

I går blev der slået nationale varmerekorder i både Tyskland, Belgien og Holland, og i dag ser det ud til, at vi i Danmark har gode chancer for også at slå rekord.

DMI har nemlig meldt ud, at vi kan få op imod 33 grader i den sydlige del af Jylland. Og med så høje temperaturer vil det betyde, at vi får årets varmeste dag i dag.

Men der er også mulighed for at slå én anden rekord. Nemlig varmerekorden for den varmeste julidag nogensinde, som lige nu er fra 10. og 12. juli 1941.

Rekorden lyder på 35,3 grader og ifølge DR's vejrvært, Christian Cherry, er det ikke usandsynligt, at vi lokalt kan nå op over de varmegrader:

- Men når du kommer helt derop i temperatur, så begynder luftmassen at bevæge sig opad, og når den skal erstattes af noget, så kan der kommer køligere luft ind ude fra havet. Hvis den luft kommer ind, kan det trække temperaturen betragteligt ned. Derfor er det meget afgørende, hvor langt den her søbrise kommer ind, hvis den kommer, siger han.

Der er altså mange mange faktorer, der er i spil i forhold til, om temperaturen lander på 34,9 eller 35,5 grader, lyder det fra vejrværten.

Mindre sandsynligt med national varmerekord

Selvom vi altså godt kan risikere at få den varmeste julidag, vi nogensinde har oplevet, så er sandsynligheden for, at vi slår den absolutte varmerekord fra 10. august 1975, som lyder på 36,4 grader, noget mindre, vurderer Christian Cherry.

- Omvendt kan man sige, at temperaturen lige syd for os er meget høj. Men der er så til gengæld også heftig bygeaktivitetet, som kan komme herop. Det ser dog ikke ud til, at det kommer op til os i den her omgang, siger han.

Varmen kommer fra Nordafrika og Sydeuropa

Den usædvanlige varme, som vi lige nu oplever i Danmark – og i resten af det nordvestlige Europa kommer fra sydøst.

- Vi har to lavtryk, der ligger ved henholdsvis Fæøerne og Irland, som trækker den varme luft op fra Nordafrika og Sydeuropa. Samtidig med det ligger der et højtryk over Sydskandinavien, som stabiliserer vejret og gør, at lavtrykkene ikke bevæger sig ind over Danmark, men holder sig ud over havet, forklarer vejrværten.

Og netop høj- og lavtryksplaceringer har altafgørende betydning for, hvor varmt det bliver.

- Når der er mulighed for, at vi får en rekordvarm julidag i det sydlige Jylland eller længere inde i Jylland, så skyldes det, at varmen bevæger sig henover opvarmet landjord og derved forbliver høj, hvorimod den ude ved de østvendte kyst skal over vandet, som køler temperaturen en smule, forklarer Christian Cherry.

Facebook
Twitter