Danmark ramt af usædvanlig tørke

Tørkeindekset har de seneste 16 år ikke været højere på denne tid af året.

Knastørt vejr i Sønderjylland 28. august 2022.

Selvom dele af landet i forrige weekend blev ramt af skybrud og store mængder regn, så har den seneste uges tørre vejr atter sendt tørkeindekset op på rekordniveau for årstiden.

De største mængder regn faldt kun helt lokalt, og mange steder fik man kun begrænsede mængder nedbør.

På landsplan gav august 46,6 millimeter regn, hvilket gjorde den til den tørreste i 19 år. August er normalt en nedbørrig måned, der i gennemsnit giver os 82,1 millimeter regn.

September er ligesom august tør uden nedbør af betydning, og dermed er tørkeindekset steget dag for dag, så det mandag er oppe på 9,3 - på en skala, der går til 10.

Tørkeindekset 5. september 2022, (Foto: DR vejret)

I hele den sydlige del af Jylland, på Fyn, i dele af Vendsyssel samt på Bornholm er tørkeindekset oppe på 10, som svarer til, der mangler 100 millimeter regn i jordens vandmagasiner.

Det er resultatet af den manglende nedbør, som siden starten af august mildt sagt har været sparsom.

Et af de steder, der har fået mindst nedbør, er den nordlige del af Als, hvor der siden 1. august blot er faldet 16,5 millimeter regn i nedbørsmåleren ved Nørreløkke.

Rekordhøjt tørkeindeks for årstiden

Det usædvanligt tørre vejr kombineret med sol og blæst har betydet stor fordampning.

Siden den regnfulde weekend sidst i august er tørkeindekset steget fra 8,3 til 9,3. Det er et helt usædvanligt højt tørkeindeks her i starten af september.

Tørkeindeks fra 1. august til 5. september. (Foto: DR vejret)

Det gennemsnitlige tørkeindeks hen over de 16 år, DMI har opgjort tørkeindekset er for 5. september blot 3,7.

Dermed ligger vi lige nu 5,6 over dette niveau, hvilket svarer til, der mangler 56 millimeter regn på landsplan - i forhold til det normale.

Tørkeindekset har siden fredag ligget over de daglige rekorder siden 2005, og onsdag blev der igen sat ny rekord for, hvor højt tørkeindekset kan være på denne tid af året. Den hidtidige rekord lød på 7,6.

Udsigt til regn

Tørkeindekset forventes at forblive rekordhøjt indtil midt på ugen, hvor fronter med regn og byger ventes at give rigelige mængder vand fra oven.

Vejret de kommende fem døgn. (Foto: DR vejret)

Torsdag aften og natten til fredag vil en front med udbredt og stedvis endda kraftig regn bevæge sig op over Danmark fra syd.

Ifølge de seneste prognoser vil den frem til weekenden udbredt kunne give mellem 30 og 50 millimeter tiltrængt regn til de mest tørkeramte områder i den sydlige halvdel af landet.

Dermed vil tørkeindekset i ugens løb nå mere almindelige niveauer for årstiden.