Danmark sejler i regn: Rekorden for årsnedbør er i sigte

Muddermarker og vandpytter bliver der i gennemsnit flere af i fremtiden.

Arkivfoto: Regnvejr og vandpytter (Foto: Michael Bernstorf © DR BRUGERBILLEDER)

Der gror mos på fliserne, og vejsiderne har tilsyneladende evige vandpytter. Hvis du går og tænker, at det regner da vist i overkanten af det normale i år, så er du på sporet.

2019 har indtil nu budt på temmelig meget regnvejr. I skrivende stund er der på landsplan faldet 704 millimeter nedbør (det vil sige regn, slud, sne m.v.) og vi har endnu et par regnvejrsdage liggende foran os.

Når weekenden er ovre, ser det ud til, at vi er oppe omkring 720 millimeter siden 1. januar.

Et år på ni en halv måned

Når man skal vurdere, om det er meget eller lidt, så sammenligner man typisk med 'klimanormalen'. Det vil sige gennemsnittet over en periode på 30 år.

I Danmark har vi i mange år anvendt perioden 1961 til 1990 og refereret til den som 'normalen'. I den periode var gennemsnittet af alt det, skyerne kastede ned over os på et helt år, 712 millimeter.

Med andre ord har vi allerede inden udgangen af oktober måned fået mere nedbør, end man fik på et helt år, 'dengang far var dreng'.

Rekordterræn

Hvorvidt 2019 skriver sig ind i toppen af statikstikken afhænger selvfølgelig helt af de dominerende vejrmønstre, vi får i resten af oktober samt i november og december

Efter weekenden ser det ud til, at resten af oktober bliver lidt mere tør i betrækket, men ekstra 20 mm oven i de 720 mm er realistisk.

Medmindre november og december stikker helt af, kan det ikke undgås at 2019 havner i den våde ende af statistikken, men lad os bare antage at de bliver gennemsnitlige.

Det vil hælde omkring 130 mm nedbør oven i bægeret, og dermed lander vi på omkring 870 mm for hele året. I Danmark er rekorden for nedbør på et år sat i 1999, hvor der faldt 905 mm. Vi er altså i oppe på den øverste hylde og absolut i rekordterræn.

Klimaforandringer

En anden interessant vinkel på de mange vandpytter er, at de er et tydeligt tegn på, at vi oplever klimaforandringer også her i Danmark. Det gælder både nedbør, temperatur og solskin.

Hvis vi sammenligner de seneste 13 år med den gamle klimanormal, der altså dækker over årene 1961 til 1990, så er temperaturen på denne relativt korte periode, steget med lidt over én grad, nedbøren steget med knap 10 procent og antallet af solskinstimer steget med omkring 13 procent.

Vi begyndte med sammelignelige observationer her i landet i 1874, og det er et faktum, at mere end broderparten af de forandringer, der er sket siden dengang i slutinngen af 1800-tallet, er sket de seneste 50 år.

Der er med andre ord tale om, at klimaforandringerne ikke er ankommet ligeligt hen over perioden, men at de er øgende i de seneste 50 år.

Facebook
Twitter